Lietuva vēlas pastāvīgu ASV karavīru klātbūtni savā teritorijā, vizītes ASV laikā paziņojis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

“Mēs esam lūguši pastāvīgāku militāro spēku izvietošanu mūsu valstī – ne tikai rotācijas kārtībā, bet pastāvīgāku,” ministrs sacīja ziņu aģentūrai BNS telefona sarunā no Vašingtonas.

Uz jautājumu, vai Lietuva vēlas, lai ASV karavīri pastāvīgi tiktu izvietoti tās teritorijā, Linkevičs atbildēja apstiprinoši, sakot, ka “pastāvīga klātbūtne mums ir svarīga, jo mūsu pašu jaudas ir diezgan ierobežotas.

Ministrs informēja, ka šādu lūgumu ir paudis, tiekoties ar ASV aizsardzības ministra vietnieku Robertu Vorku un valsts sekretāra vietnieku Tomu Šenonu.

Jau vēstīts, ka ASV sauszemes spēku karavīri pirmo reizi uz Lietuvu tika nosūtīti 2014.gada pavasarī, reaģējot uz Krievijas aneksiju Ukrainas Krimas pussalā. Kopš tā laika karavīru nomaiņa notiek rotācijas kārtībā. Šomēnes Lietuvā tika nogādāti arī desmit ASV tanki. Uz mācībām Lietuvā bieži ieradīsies arī bataljons no Polijā dislocētās ASV brigādes.

Saistītās tēmas: ASVKarvīriLietuvaTeritorija

youtube icon
Abonēt youtube