Ir svarīgi, lai tiktu pildīti solījumi par mediķu algu paaugstināšanu 2018.gadā, šādu viedokli pauda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pārstāve Aija Lietiņa.

Atsaucoties uz veselības ministres Andas Čakšas teikto, Lietiņa norādīja, ka vissmagākais pašlaik ir tas, ka finansējums veselības aprūpei nav atgriezies līmenī, kādā tas bija pirms krīzes, tādēļ ir ļoti būtiski pildīt sniegtos solījumus paaugstināt algas mediķiem.

Lietiņa skaidroja, ka RAKUS valde pašlaik iespēju robežās cenšas risināt medicīnas darbinieku atalgojuma jautājumu ar normatīvajos aktos noteiktajām piemaksām par zinātnisko grādu, ārstniecības stāžu, īpašo risku atsevišķās nodaļās, nakts darbu un citiem ar darbu saistītiem aspektiem. Tāpat viņa uzsvēra, ka slimnīcas valde seko līdzi situācijai veselības aprūpē kopumā, kā arī slimnīcā darbojas piecas medicīnas darbinieku arodbiedrības, ar kurām tiek uzturēts dialogs koplīguma ietvaros.

Lai arī slimnīcas personāla atalgojuma jautājums iestādē ir ļoti aktuāls, pēc Lietiņas teiktā, līdz šim neviens darbinieks tās valdei ar streiku nav draudējis.

RAKUS pārstāve atzina, ka pašlaik slimnīcas finansiālā situācija ir smaga, jo gadu gaitā ir uzkrājies liels iedzīvotāju parāds par veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saistīts ar sociālo situāciju valstī. “Kā jau daudzkārt minēts, slimnīca ir spiesta veikt arī atskurbtuves funkcijas un liela daļa no pacientiem, kuri nokļuvuši slimnīcā alkohola intoksikācijas dēļ, pēc tam par sniegtajiem pakalpojumiem nesamaksā. Pacientu parādi uz 2017.gada 1.janvāri ir 4 166 951 eiro, tai skaitā par 2016. gadu – 702 500 eiro,” norādīja Lietiņa.

Viņa skaidroja, ka lielākā problēma gan RAKUS, gan veselības aprūpes sistēmā kopumā ir tieši ārstu un vidējā medicīnas personāla atalgojuma jautājums. “Saistībā ar to gadu gaitā ir samilzusi nākamā problēma – it īpaši māsu un cita vidējā personāla vidū ir grūtības ar paaudžu nomaiņu. Austrumu slimnīcā māsu vidējais vecums pārsniedz 40 gadus, un vairums no viņām slimnīcā strādā jau desmit un vairāk gadu. Diemžēl piesaistīt jaunas māsas no koledžām ir ļoti sarežģīti,” sacīja slimnīcas pārstāve.

Pēc viņas teiktā, patlaban būtiski ir iezīmēt lielo universitāšu slimnīcu lomu veselības aprūpes sistēmā Latvijā, ņemot vērā to, ka tieši universitāšu slimnīcās tiek sniegta terciārā līmeņa jeb augsti specializēta medicīniskā palīdzība, notiek zinātniski pētnieciskais darbs, kā arī tiek apmācīti gan Latvijas Universitātes, gan Rīgas Stradiņa universitātes medicīnas studenti.

Rīgas dzemdību nama vecmātes un dzemdību speciālisti ir pieprasījuši VM un Dzemdību namam risināt zemā atalgojuma jautājumu, pretējā gadījumā solot darbu arī pamest. Dubultot samaksu par stundas darbu prasa arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā strādājošie, savukārt Liepājas reģionālajā slimnīcā strādājošie VM ir nosūtījuši vēstuli, kurā aicina nodrošināt adekvātu darba samaksu dzemdniecības nozarē strādājošajiem, kā arī risināt problēmu ar jauno speciālistu piesaisti.

Saistītās tēmas: AlgasMediķipaaugstināšana

youtube icon
Abonēt youtube