ASV prezidenta Donalda Trampa ierosinātajā nākamā finanšu gada budžeta projektā, kas pirmdien tiks izsūtīts ministrijām, paredzēta aizsardzības izdevumu palielināšana, vēsta laikraksts “Huffington Post”.

Laikraksts, atsaucoties uz divām amatpersonām, ziņoja, ka izdevumus aizsardzībai ierosināts palielināti daļēji uz Valsts departamenta, Vides aizsardzības aģentūras un citu ar militārajām lietām nesaistītu programmu rēķina.

Viena no amatpersonām atklāja, ka Aizsardzības ministrijas budžetā paredzēts vairāk līdzekļu atvēlēt kuģu būvniecībai, militārajiem lidaparātiem un “spēcīgākas klātbūtnes nodrošināšanai nozīmīgākajos starptautiskajos ūdeņos”, piemēram, Hormuza šaurumā un Dienvidķīnas jūrā.

Otra amatpersona “Huffington Post” norādīja, ka Valsts departamenta budžets varētu tikt samazināts par 30%, kas nozīmētu departamenta pārstrukturēšanu un programmu likvidēšanu.

Amatpersonas budžeta projektu komentēja anonīmi, jo tas vēl nav publiskots, un par šādiem ierosinājumiem iepriekš nebija zināms.

Baltais nams nekādus komentārus vēl nav sniedzis.

Tramps piektdien, uzrunājot atbalstītājus, solīja vienu no lielākajiem militārā budžeta palielinājumiem ASV vēsturē.

Vairāki eksperti apšaubījuši nepieciešamību vēl vairāk palielināt militāro budžetu, jo ASV pašreiz aizsardzībai jau tērē aptuveni 600 miljardus dolāru gadā, bet Valsts departamentam un ārvalstu palīdzībai atvēl aptuveni 50 miljardus dolāru.

Trampa administrācijas iesniegtais projekts ir tikai viens solis garajā budžeta pieņemšanas procesā.

Ministrijas var pieprasīt lielāku finansējumu un budžeta gala variants ir jāapstiprina ASV kongresam.

Baltā nama budžeta projektā pieņemts, ka ikgadējais ekonomikas pieaugums sasniegs 2,4%, “Huffington Post” atklāja viena no amatpersonām.

ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins svētdien intervijā “Fox News” sacīja, ka budžeta projekts neparedzēs finansējuma samazināšanu federālajām sociālajām programmām, tostarp medicīniskās aprūpes jomā.

Jaunais finanšu gads sāksies 1.oktobrī.

Saistītās tēmas: aizsardzībaASVBudžetsIzdevumiTramps

youtube icon
Abonēt youtube