Ķīnas mākslas pasaule ir satricināta par erotisko kulta fotogrāfiju autora Rena Hanga nāvi 29 gados.

Rens Hangs kļuva slavens pateicoties savām provokatīvajām fotografijām un poēzijai – viņa darbus eksponēja visā pasaulē. Viņu publicēja tādos žurnālos kā Gucci un GQ China.

Vairāk par to, kas tieši notika pagājušā piektdienā, nav zināms, taču tiek uzskatīs, ka fotogrāfs izdarīja pašnāvību.

Capture

Diāna Hensone, vācu izdevniecības Taschen redaktore, paziņoja, ka Rens Hangs ieslīga smagā depresijā pagājušā gada oktobrī, kas pastiprinājās pasaules politiskās nestabilitātes dēļ.

Rens Hangs piedzima pilsētā Čančuņa. Tad viņš pārcēlās uz Pekinu, kur iestājās Universitātē un sāka nodarboties ar fotografēšanu aiz garlaicības, bildējot savus draugus.

Ar laiku viņš kļuva slavens, pateicoties savām inscenētajām erotiskajām fotogrāfijām, par kuru objektiem bieži vien kļuva jauni Ķīnas aktieri un modeles. Dažreiz viņš aicināja bildēties arī draugus un paziņas un vienā no sērijām pat fotografēja savu māti.

Rens Hangs uzskatīja sevi par jaunās paaudzes parstāvi, kurš izauga sociālo tīklu izplatīšanas nosacījumos. Viņš plaši publicēja savus darbus Facebook, Instagram un Flickr, kā arī personīgajā mājaslapā. Daudzi sapņoja strādāt ar viņu.

Capture

 

Hanga pielūdzēji uzskatīja viņa mākslu par sociālo pārmaiņu ilustrācijām, kas notika konservatīvā un represīvā Ķīnas sabiedrībā.

 

The British Journal of Photography vienu reizi nocitēja fotogrāfa teikto : ”Man negribētos, lai rodas priekšstats, ka ķīnieši – ir roboti vai to, ka viņi slēpj savu seksualitāti kā kaut kādu dārgumu.”

Taču Hanga atklātās fotogrāfijas bieži vien izsauca negatīvas reakcijas no valdības puses. Ķīnā pornogrāfija ir liegta un eksistē stingra cenzūra presē un internetā. Hangs vairākas reizes bija arestēts, bet viņa darbus konfiscēja.

Capture

Viņš noraidīja faktu, ka viņa foto darbiem būtu kaut kas kopīgs ar politisku saturu. “Politikai manās fotogrāfijās nav nekā kopīga ar Ķīnu. Bet Ķīnas politika uzskata par nepieciešamu iejaukties manā mākslā,” paziņoja Rens pirms diviem gadiem kādā intervijā.

Rens Hangs jau sen cieta no depresijas, par ko viņš atklati runāja. Savā mājaslapā viņš rakstīja par cīņu ar slimību, tajā skaitā ar halucinācijām.

Ķīnas Twitter analogā janvāra beigās, kad  Ķīnā svin Jauno gadu, viņš ierakstīja: “Katru gadu man ir tikai viena vēlēšanās – nomirt jaunam.” Tad parādījās vēl viens ieraksts: “Ceru, ka tas notiks šogad.”

Capture

 

 


Foto: Ren Hang

Avots: BBC

Saistītās tēmas: FotogrāfsPašnāvībaRens Hangs

youtube icon
Abonēt youtube