Pat ja labākās filmas paziņošana noietu pēc plāna un bez aplokšņu sajaukšanas, “Moonlight” uzvara vienalga ieietu “Oskara” vēsturē kā viens no mūsdienu lielākajiem notikumiem un pārsteigumiem.

Kāpēc tad “Moonlight” pārspēja mūziklu “La La Land“, kas bija absolūtu favorītu skaitā? Tam ir daži izskaidrojumi.

Pirmkārt, filma ir ievērojams kinematogrāfijas darbs. Un pilnīgi iespējams, ka pieaugšanas tēma, izcils operatora darbs un smalka aktierspēle bija tuvāki kinoakadēmijas balsotājiem, nekā citu darbu priekšrocības, kas pretendēja uz labākās filmas lomu.

2016. gadā, pēc divu gadu protesta tā saukto “balto Oskaru” (#OscarsSoWhite) dēļ, Amerikas Kinoakadēmijas dalībnieki uzaicināja daudzu etnisku rasu pārstāvjus. Kinoakadēmijā paliek lielāks balto cilvēku pārstāvju skaits, taču mazāk nekā agrāk.

Etniskā žūrijas dažādība pilnīgi noteikti varēja kļūt par izšķirošu faktoru cīņā par labāko filmu.

Kinoakadēmija izvēlas uzvarētāju pēc slepenā reitinga principa, kad kinolentes ir sakārtotas priekšrocības secībā, nevis vienkārši tiek nodota viena balss par sev tuvāko filmu. Tas nozīmē, ka svarīgi ir ne tikai pirmo vietu skaits, piemēram, festivālu balsošanā, bet arī kopīgie punkti.

La La Land” bija līderu pozīcijās kopš tās pirmizrādes Venēcijas kinofestivālā augustā, kur filmu uzņēma ar sajūsminātām kritiķu atsauksmēm.

Līdz brīdim, kad “Oskara” žūrija skatījās filmu, dažiem varēja rasties iespaids, ka bezgalīga slavēšana varēja radīt lieku troksni.

Turklāt mūsdienu apstākļos un ASV politiskās situācijas fonā daudzi žūrijas dalībnieki varēja atzīmēt filmu, kas aizskar dziļu un nopietnu tēmu. Lai cik brīnišķīga savās dejās, dziesmās un Losandželosas mīlestībā nebūtu “La La Land“, tās uzvara varēja izskatīties kā paviršības un pašapmierinātības demonstrācija.

Bet “Moonlight” ir filma par likteni un par cīņu, kur ir kaut kas vairāk nekā vienkārši izpriecas.

Kinoakadēmijā ietilpst apmēram 6,5 tūkstoši dalībnieku un iemesli, kāpēc viņi veica savu izvēli, var būt, protams, ļoti dažādi.

Kinoakadēmija neafišē datus par balsošanu, tāpēc nav iespējams uzzināt, cik daudz cilvēku ir nobalsojuši par “Moonlight“. Tas varēja būt kā ievērojama vairākuma lēmums, kā arī vienas izšķirošas balss lēmums.

Taču “Moonlight” uzvara ir liels sasniegums.

 


Foto: altitude film

Avots: BBC

Saistītās tēmas: MoonlightOskars

youtube icon
Abonēt youtube