Sēklas ir ārkārtīgi veselīgas, un lielākā daļa no mums tās uzturā uzņem par maz. To ēšana kā uzkodas spēj mazināt dienā uzņemto kaloriju daudzumu.

Sēklas ir nozīmīgs papildinājums mūsu ikdienas uzturam. Tās var šķist maziņas un maznozīmīgas, tomēr tās ir pilnas ar brīnumvielām.

Tās ir kā uzturvielu spēkstacija! Tajās ir daudz veselīgo tauku, šķiedrvielu, olbaltumvielu un minerālvielu.

Pētījumi liecina, ka tie cilvēki, kuri savā uzturā vismaz piecas reizes nedēļā iekļāvuši sēklas, ar sirds slimībām slimoja uz pusi mazāk.

7 veselīgi sēklu veidi, ko iesakām uzņemt ik dienas:

Ķirbju sēklas

Tās ir bagātas ar olbaltumvielām, B vitamīniem, piemēram, tiamīnu, riboflavīnu, niacīnu, B6 un folātiem. Tās uzlabo imunitāti, uzlabo sirds veselību, mazina slikto holesterīnu, kontrolē diabētu, cīnās ar nemieru, depresiju, mazina atrīta radītās sāpes un mazina risku saslimt ar vēzi.

Kaņepju sēklas

Saucamais superfūds jeb superprodukts. Šīm sēklām piemīt pretvēža un sirds slimību mazinošas īpašības. Lielisks pilnīgo olbaltumvielu, omega-3 un omega-6 taukskābju avots. Satur fitosterolus, augu bāzes savienojumus, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni.

26918c3f7d1fc234

Kvinoja

Neticami augsts olbaltumvielu daudzums, daudz aminoskābes un vitamīns E. Satur arī tādu antioksidantu kā kvercetīns. Kvercetīns ir antioksidants, kas būtiski samazina brīvo radikāļu iedarbību uz cilvēka organismu. Kvinoja ir lielisks brokastu variants, kas var aizstāt auzu pārslas, jo nesatur glutēnu.

Čia sēklas

Patiesi vienas no vismazāk novērtētajām sēklām. Šis mazās, raibās sēklas ir izcils C vitamīna, kālija, magnija, dzelzs, fosfora un kalcija avots, kas sniedz labumus gan tavam organismam, gan prātam.

o-CHIA-SEEDS-facebook

Sezama sēklas

Lielisks mangāna, vara, kalcija, magnija, dzelzs, fosfora, B vitamīna, cinka un šķiedrvielu avots. Pazemina asinsspiedienu, holesterīna līmeni, aizsargā aknas un uzlabo kaulu veselību. Sezama sēklas pat var novērst artrītu, astmu, migrēnu, osteoporozi un pat daža veida vēžus.

slide_393836_4821810_free

Kviešu dīgļi

Bagātīgs olbaltumvielu, dzelzs, B vitamīnu (folātu) avots.  Ārkārtīgi augsts šķiedrvielu līmenis, tādēļ saucams par superfūdu. Palīdz novērst aizcietējumus, palīdz uzturēt apetīti līmenī. Zems glikēmiskais indekss, tādēļ neietekmē cukura līmeni asinīs.

Priežu rieksti

Satur visas aminoskābes, A vitamīnu, tiamīnu, riboflavīnu, niacīnu, E vitamīnu, varu, dzelzi, mangānu un fosforu. Tāpat šie rieksti satur taukskābes, kas mazina apetīti.

piñones

Saistītās tēmas: sēklasveselībavitamīni

youtube icon
Abonēt youtube