Kā informē LTV raidījumā “De facto”, pie Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa (KPV LV) strādājis kāds jaunietis, kurš deputāta uzdevumā fiktīvi nodarbinājis vairākus cilvēkus. Bijušais Kaimiņa darbinieks iesniedzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) arī iesniegumu, kurā raksta, ka daļu no saņemtās darba algas viņš atdevis atpakaļ skaidrā naudā. Kā noskaidrots, raidījumam “De facto” šo informāciju sniedzis arī kāds cits cilvēks, kas arī saņēmis naudu no Kaimiņa. 

Jā, pēc tam, kad Kaimiņš tika ievēlēts Saeimā, viņš filmēja visus un visur, līdz ar to bija nepieciešams kāds, kas visu safilmēto apstrādā. Deputāts noalgoja Linardu Kāli. Algu par padarīto Kaimiņa uzņēmums “Suņu būda” skaitīja uz Kāļa mikrouzņēmumu “Al De Media”.

“Kad es šo mikrouzņēmumu nodibināju, 2015. gada sākumā viņš lika pieņemt darbā darbiniekus. Kad es prasīju, kas tie par darbiniekiem, viņš teica – viņi pie tevis strādās un reizē ar tevi apkalpos mani,” saka Kālis. Viņš apgalvo, ka darba līgumi nav bijuši, darbu viņi nav darījuši, bet naudu saņēmuši.

Kaimiņš norādījis, kādas algas un kad kuram izmaksāt. Puiša teikto apliecina e-pasta sarakste un telefonsarunas starp viņu un deputātu Kaimiņu, kas ir “De facto” rīcībā.

“Saņemsi naudu. Nemaksā pagaidām Madarai. Pārējiem gan. Ieskaiti Gatim lūdzu 2×700 eiro, uz otro maksājumu uzraksti – avanss,” Kaimiņš rakstīja vienā no e-pastiem. Pēc divām dienām Kaimiņš steidzināja izmaksāt algas, pa telefonu sakot: “Visi gaida uz tevi. Baigi.”

Linards Kālis apgalvo, ka daļa no Kaimiņa firmas skaitītās naudas par reāli padarīto darbu bija jādod deputātam atpakaļ: “Viņš [Kaimiņš] pateica: “Es tev maksāšu 700, bet reāli tev paliek 500. 200 tev jāatdod man uz rokas. Jāaiziet uz bankomātu, jāizņem 200 eiro un jāatdod skaidrā naudā katru mēnesi.” Kālis saka, ka tā arī darījis. 700 eiro ir tuvu maksimālai summai, ko vienam mikrouzņēmuma darbiniekam mēnesī drīkst izmaksāt.

Kāda persona, kuras indentitāti “De facto” neatklāj, atklāj, ka arī saņemto naudu regulāri nācies dot atpakaļ. “Nauda bija jāizņem no bankomāta un jāatdod viņam,” stāsta persona, kas nevēlējusies atklāt savu identitāti.

Rudenī Linards Kālis uzrakstījis izsmeļošu iesniegumu KNAB. Taču piesauktajām personām KNAB nekādus jautājumus nav uzdevis. Kā izrādās, KNAB atteicies informēt par secinājumiem, bet “De facto” zināms, ka par jautājumu notika apspriede prokuratūrā, kurā piedalījās arī Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers. Pāris nedēļas vēlāk KNAB priekšnieka p.i. Ilze Jurča iesniegumu pārsūtīja Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim, rakstot, ka “ziņas nesatur informāciju, kas liecinātu par koruptīviem darījumiem”.

Arī policija uzskatīja, ka lieta nav tās kompetencē. Policija pārsūtīja iesniegumu Valsts darba inspekcijai, kas likuma pārkāpumus nekonstatēja, un Valsts ieņēmumu dienestam, kas atteicās iesniedzēju informēt par rīcību, jo nedrīkst runāt par konkrētiem nodokļu maksātājiem.

Jāteic, ka video materiālā redzams, kā Artuss Kaimiņš ir visai pārsteigts un nervozs par saņemtajiem jautājumiem, un rod dažādus aizbildinājumus, piemēram, ka rīkojuma došana šajā gadījumā ir tikai ieteikums. Jāatgādina, ka pirms vēlēšanām savā raidījumā “Suņu būda” viņš ne reizi vien pārmeta citiem politiķiem to, ka bieži aizbildinās ar citām lietām, lai gan patiesībā cilvēkiem notiekošais ir skaidri redzams un saprotams.

Pilno video materiālu par Artusu Kaimiņu vari noskatīties šeit! 

Kā redzams Artusa Kaimiņa jaunākajā Facebook ierakstā, tā vietā, lai atvainotos un paskaidrotu situāciju, viņš ir atradis “vainīgos”, kuri viņu nodevuši sakarā ar saviem, iespējams, fiktīvajiem darījumiem.


Avots: LTV “De facto”,  lsm.lv

Saistītās tēmas: Artuss KaimiņšFiktīvi darījumiKNABSuņu būda

youtube icon
Abonēt youtube