Aukstais laiks un tumšās naktis noteikti var likt justies nomāktam, aizkaitinātam un nogurušam.

Iespējams, jau zināji, ka Dānijas iedzīvotāji tiek uzskatīti par pasaules laimīgākajiem cilvēkiem. Vai zini kādēļ? Saskaņā ar 2016. gada Pasaules Laimes ziņojumu, tas viss ir pateicoties tā sauktajam “hygge” dzīves stilam.

Ko tas nozīmē? “Hygge” dāņu valodā nozīmē dzīvot vienkārši. Vai nu tu meklē iespēju vispārīgi uzlabot pašsajūtu vai vienkārši izvēlies baudīt mazos dzīves prieciņus. “Hygge” ir dzīvesveids, par kuru iestājas skandināvi. Ar šo vārdu apzīmē pieredzes, izjūtas, kuras rada būšana kopā ar mīļajiem, mājīguma sajūta un iespēja baudīt to, ko kāro sirds.

Lūk, pieci padomi, kas ļaus šajā tumšajā laikā atgūt smaidu un prieku, balstoties uz “Hygge”.

♦ Baudi ēdienu, kas tev tiešām garšo

Jā, ēd to, ko vēlies! “Hygge” iestājas par komfortu, labsajūtu. Un kas var būt labāks par lielu bļodu auzu pārslu putras ar taviem mīļākajiem augļiem! Auzu pārslas ir ne tikai sildošs un labsajūtu veicinošs ēdiens, bet tam piemīt arī daudz labu lietu – tas lēni atbrīvo enerģiju, tajā ir šķiedrvielas, kas palīdz gremošanas sistēmai. Ne tikai gardi, bet arī veselīgi.

♦ Izej laukā!

Svaigs gaiss un ilgas pastaigas vienmēr motivē būt veselīgam. Dāņiem ārkārtīgi svarīga ir veselība un jaunība, tādēļ svaigu gaisu un aktivitātes ārkārtīgi novērtē.

♦ Noskaņojuma uzlabotājs

Hygge” sevī ietver ne tikai komfortu un labsajūtu, bet arī laimi, kas dod spēku arī ķermenim un prātam. Tieši tādēļ melnā šokolāde ir tik lieliska izvēle un vēl viens ēdiens, ko baudīt. Melnā šokolāde rada serotonīnu, kas veicina laimes izjūtu, tādēļ neliedz sev baudīt šokolādi.

♦ Paņem pauzi no dzīves un izbaudi mirkli!

Ir tik viegli aizmirst paņemt pauzi darbā un iet nobaudīt kafiju savā mīļākajā kafejnīcā. “Hygge” iestājas par to, ka baudām katru mirkli neatkarīgi no tā, cik niecīgs tas ir un kuras iespējas palaižam garām. Tādēļ atļaujies vienreiz nedēļā atslēgt visus apkārtējos trokšņus, iedegt sveces un galdā likt mīļāko ēdienu, kuru kopā ar sev tuvajiem varētu nobaudīt. Izbaudi mazos dzīves mirklīšus.

♦ Ienes mājīgumu savā vidē!

Hygge” burtiski tulkojams kā “mājīgums”, tādēļ, kas gan var būt labāks, kā ietīties biezā segā, uzvilkt vecmammas adītās zeķes un pieglausties mīļotajam cilvēkam, baudot kādu karstu dzērienu. Tumšas naktis cilvēkiem liek justies skumji, tad kādēļ neaizpildīt tās ar to, kas mūs nomierina un kas mums patīk, piemēram, ar zīmēšanu, adīšanu, svecēm un siltām segām?

 

Saistītās tēmas: hyggelabsajūtamājīgums

youtube icon
Abonēt youtube