Džihādistu grupējuma “Islāma valsts” šonedēļ izplatītajā video uiguru kaujinieki draud, ka atriebs savu tautiešu apspiešanu Ķīnā un ka tur plūdīs asins upes.

Līdz ar video parādīšanos no jauna pievērsta uzmanība procesiem, ko Pekina uzskata par nopietnām briesmām.

Pekina uztraucas, ka uiguru musulmaņi no Ķīnas Siņdzjanas provinces devušies uz Sīriju un Irāku, lai tur karotu džihādistu rindās.

“Islāma valsts” arī uzņēmusies atbildību par ķīniešu ķīlnieka nogalināšanu 2015.gadā.

Pēdējo gadu laikā nemieros Siņdzjanā dzīvību zaudējuši vairāki simti cilvēku. Pekina nemieros vaino islāmistu kaujiniekus.

“Islāma valsts” Irākas atzars laidis klajā pusstundu garu video, kurā redzamas uiguru treniņnodarbības, kā arī kadri no uiguru apdzīvotās Ķīnas Siņdzjanas provinces, arī ķīniešu policisti provinces ielās.

“Sveiki, brāļi! Šodien mēs cīnāmies ar neticīgajiem visā pasaulē! Es saku jums – nāciet un dzīvojiet šeit! Esiet stipri,” video uiguru valodā saka viens no kaujiniekiem.

“Mēs noteikti pacelsim savu karogu virs Amerikas, Ķīnas, Krievijas un neticīgajiem visā pasaulē,” dzirdams video.

Viens no kaujiniekiem video runā arī par “ļauno ķīniešu komunistu pakalpiņiem”.

“Atriebjoties par asarām, kas plūst no apspiesto acīm, mēs gādāsim, ka jūsu asinis plūst kā upes, pēc Dieva gribas,” viņš brīdināja.

Video šonedēļ konstatējusi ASV bāzētā organizācija SITE, kas uzrauga ekstrēmistu tīmekļa aktivitātes.

Februārī tika ziņots, ka Ķīna pastiprina kontroli uz Siņdzjanas robežām, bažījoties par terorisma draudiem. Siņdzjanai ir robeža ar Afganistānu, Pakistānu, kā arī četrām valstīm nemierīgajā Vidusāzijas reģionā.

Pekinas varasiestādes apgalvo, ka Siņdzjanā pastāv nopietni islāmistu un separātistu radīti draudi. Tikmēr cilvēktiesību aizstāvji apgalvo, ka Ķīna nekad neesot sniegusi pārliecinošus pierādījumus par kāda organizēta kaujinieku grupējuma pastāvēšanu Siņdzjanā un ka nemieros, kas pēdējo gadu laikā prasījuši simtiem dzīvību, pamatā esot vainojama Pekinas īstenotā uiguru reliģijas un kultūras apspiešana.

Siņdzjanas pamatiedzīvotāju uiguru vairums ir musulmaņi. Rakstībā uiguri izmanto arābu alfabētu.

Cilvēktiesību aizstāvības grupas norāda, ka Pekina pamatīgi pārspīlē uiguru separātisma draudus, lai attaisnotu brutālās represijas.

Foto: Time

Saistītās tēmas: DžihādistiIslāma valstsĶīnauiguru kaujinieki

youtube icon
Abonēt youtube