Ziemeļīrijā šodien notiek reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kuras izsaukusi politiskā krīze, kura draud sagraut delikāto varas līdzsvaru provincē, kas tika iedibināts ar tā dēvēto Lielās piektdienas miera līgumu.

Ilgi gruzdējušās politiskās pretišķības janvārī izlauzās atklātībā, reģionālās valdības vicepremjeram Mārtinam Makginesam, kurš pārstāvēja īru republikāņu partiju “Sinn Fein”, paziņojot par savu demisiju.

Viņš norādīja, ka vairs nespēj strādāt vienā valdībā ar premjerministri Arlīnu Fosteri, kura pārstāvēja Demokrātisko unionistu partiju (DUP).

Makginesa demisija noveda pie pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanas, taču, ja domstarpības starp lielākajām Ziemeļīrijas partijām neizdosies atrisināt, tas var novest pie tiešas Londonas pārvaldes atjaunošanas, likvidējot reģionālo valdību, kuras pilnvarās ir lemt par tādiem jautājumiem kā veselības aprūpe, izglītība un vietējā ekonomika.

2016.gadā Ziemeļīrijas Asamblejas vēlēšanās no 108 deputātu vietām DUP ieguva 38, bet “Sinn Fein” – 28.

Šobrīd aptaujas liecina, ka arī ārkārtas vēlēšanu rezultāts būs līdzīgs, un tas ļauj prognozēt, ka tās nedos cerēto izeju no politiskā strupceļa.

Par formālo Makginesa atkāpšanās iemeslu kalpoja neapmierinātība ar neveiksmīgo “zaļās” enerģētikas projektu, kas tika uzsākts, Fosterei vēl ieņemot ekonomikas ministra amatu.

Tomēr jau pirms tam mēnešiem ilgi spriedze starp DUP un “Sinn Fein”, kas joprojām pārstāv faktiski nesavienojamas ideoloģijas, turpināja pieaugt. Kamēr DUP, kas pamatā pārstāv protestantus un konservatīvo ideoloģiju, iestājas par Lielbritānijas pārvaldes saglabāšanu, “Sinn Fein” pārstāv katoļus un sociālistisku ideoloģiju, aizstāvot atdalīšanos no Apvienotās Karalistes un atkalapvienošanos ar pārējo Īriju.

Līdztekus šīm vēsturiskajām pretišķībām papildus plaisu starp Ziemeļīrijas politiskajām partijām radījis “Breksits”. Kamēr pirms referenduma DUP atbalstīja izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), “Sinn Fein” iestājās par palikšanu bloka sastāvā.

Vēl otrdienas priekšvēlēšanu debašu laikā Mišela O’Nīla, kas nomainījusi Makginesu “Sinn Fein” līdera krēslā, paziņoja, ka DUP atbalsts “Breksitam” esot “absolūti pretīgs”.

“Manuprāt, DUP nostāšanās pret šejienes ļaužu vairumu likusi vilties un ir apkaunojoša,” atzina O’Nīla.

Par palikšanu ES Ziemeļīrijā pagājušā gada jūnijā balsoja 55% vēlētāju, kamēr visā Lielbritānijā 52% atbalstīja izstāšanos.

“”Breksits” izvētās politiskajā krīzē, jo “Breksits” ir ārkārtīgi šķeļošs jautājums starp unionistiem un [īru] nacionālistiem,” norāda Liverpūles politikas zinātnes profesors Džonatans Tongs, kas sarakstījis virkni publikāciju par Ziemeļīrijas politiku.

“”Breksits” Ziemeļīrijai ir katastrofāls ļoti daudzos līmeņos,” uzstata Tongs. “Viskatastrofālākā būtu robežas atgriešanās (..), kas nacionālistos rada milzu aizvainojumu.”

Šobrīd atvērtā robeža starp Ziemeļīriju un Īrijas Republiku pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES kļūs par vienīgo Apvienotās Karalistes sauszemes robežu ar bloku.

Robežkontroles punkti atgādina par desmitgadēm ilgušo vardarbīgo Ziemeļīrijas starpkopienu konfliktu, kas prasīja vairāk nekā 3500 cilvēku dzīvības.

Tagad, ka Lielbritānija gatavojas izstāties no ES, pieaug bažas, ka uz robežas atkal var parādīties muitas punkti, kas iedragās pārrobežu tirdzniecību un apdraudēs pēdējo 20 gadu relatīvo stabilitāti.

Arī vēlēšanu kampaņā robežas jautājumam pievērsta pastiprināta uzmanība.

Pēdējā aptauja, kuras rezultāti publiskoti pirms vēlēšanām, liecina, ka DUP varētu iegūt 26% balsu, kamēr “Sinn Fein” var cerēt uz 25%.

Tādējādi lielākā unionistu partija reģionālajā parlamentā, kurā tagad būs 90 deputātu vietas, iegūtu 29 vai 30 vietas, kamēr lielākā republikāņu partija Ziemeļīrijas Asamblejā būtu pārstāvēta ar 26 vai 27 deputātiem.

Šāda iznākuma gadījumā sagaidāms, ka DUP premjerministra amatam atkal izvirzīs Fosteri, tādējādi saglabājot tādu pašu situāciju kā pirms vēlēšanām.

Ja tas tā notiks, domājams, ka Lielbritānijas Ziemeļīrijas ministram Džeimsam Brokenšīram nāksies atjaunot tiešo Londons pārvaldi, kamēr neizdosies panākt vienošanos starp DUP un “Sinn Fein”.

Tomēr Tongs atzīst, ka ir “grūti iedomāties, kāda varētu būt šī vienošanās”.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: BrexitvēlēšanasZiemeļīrija

youtube icon
Abonēt youtube