Ziemeļīrijā ceturtdien notikušajās reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās ir uzvarējusi probritāniskā Demokrātiskā unionistu partija (DUP), iegūstot tikai vienu deputāta mandātu vairāk nekā īru republikāņu partija “Sinn Fein”, liecina sestdien paziņoti galīgie rezultāti.

DUP saglabāja galvenās partijas pozīciju, iegūstot 28 mandātus, bet “Sinn Fein” ieguva 27 mandātus. Ziemeļīrijas parlamentā ir pavisam 90 deputāti.

Vēlēšanas tika izsludinātas tikai desmit mēnešus pēc līdzšinējā Ziemeļīrijas Asamblejas sasaukuma ievēlēšanas, jo pēc valdības krišanas, ko izraisīja reģionālās valdības vicepremjera Mārtina Makginesa demisija, lielākās partijas nespēja vienoties par jauna kabineta izveidošanu.

Par 90 reģionālā parlamenta deputātu vietām 18 vēlēšanu apgabalos sacentās 228 kandidāti, un vēlēšanās bija tiesības piedalīties 1 254 709 balsstiesīgajiem.

Makginess, kurš pārstāvēja īru republikāņu partiju “Sinn Fein”, janvārī paziņoja par savu demisiju. Viņš norādīja, ka vairs nespēj strādāt vienā valdībā ar premjerministri Arlīnu Fosteri, kura pārstāvēja Demokrātisko unionistu partiju (DUP).

Ja domstarpības starp lielākajām Ziemeļīrijas partijām neizdosies atrisināt, tas var novest pie tiešas Londonas pārvaldes atjaunošanas, likvidējot reģionālo valdību, kuras pilnvarās ir lemt par tādiem jautājumiem kā veselības aprūpe, izglītība un vietējā ekonomika.

2016.gadā Ziemeļīrijas Asamblejas vēlēšanās no toreizējām 108 deputātu vietām DUP ieguva 38, bet “Sinn Fein” – 28.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: DUPvēlēšanasZiemeļīrija

youtube icon
Abonēt youtube