Jā, vēdera muskulatūru nenostiprināsi tā, vienkārši lēkājot vai skrienot. Lai to nostiprinātu un iegūtu izteiktas formas, gribi to vai nē, ikdienas vingrojumu rutīnā noteikti jāiekļauj vingrojumi, kuri mērķēti tieši uz kopējo vēdera muskulatūru (tā saukto ķermeņa kodolu).

Saprotot to, protams, saviem vingrojumiem pievienojam tā sauktās vēdera preses, tomēr pēc laika saprotam, ka nogurums pārņem nevis vēderu, bet gan kaklu. Kādēļ tā?

“Kakla sāpes, veicot tā sauktās “presītes”, ir ārkārtīgi populāra problēma,” apstiprina Pīts Makkals, Sandjego treneris un “All About Fitness” veidotājs. Viņš arī apgalvo, ka kakla muskulatūru iespējams stiprināt, tomēr tas nepalīdzēs, jo problēma ir tajā, kā tiek veikts šis vēdera preses vingrinājums.

“Lielākā daļa cilvēku “presītes” izpilda ar ķermeņa augšdaļu, nevis vēdera muskuļiem.  Tā rezultātā tiek nodarbināts nevis vēders, bet kakls,” stāsta ārsts Džoels D. Sīdmans.

Par savu mugurkaulu domā kā par spageti makaronu: to vari locīt uz priekšu un atpakaļ, bet tā struktūra paliek nemainīgi vienota un taisna. Izņēmums ir kakls, kas stiepjas no pleciem līdz pat galvaskausam. Neatkarīgi no tā, ka kakls un mugurkauls ir saistīti, galvai ir iespēja kustēties neatkarīgi no pārejā mugurkaula jeb šī makarona, kā sākotnēji to nodēvējām. Brīdī, kad veicam “presīti”, galva tiek atliekta atpakaļ, kā rezultātā tiek izjaukts kakla dabiskais izliekums un gravitācijas ietekmē tiek radīta  spriedze un saspringums kakla muskuļiem.

Ja šis vingrojums tiek izpildīts korekti, mugurkauls, sākot no apakšas, līdz pa galvaskausam ir taisns. Taču, ja ļauj galvai atliekties, kakls paliek neaizsargāts.

Neskaitāmi pētījumi ir pierādījuši, ka, vienkārši pieliekot zodu pie krūtīm, tiek atvieglota muskuļu darbība kakla zonā.

Kā pareizi to izdarīt? Iedomājies, ka starp tavu galvu un kaklu atrodas persiks. Ja to nepiespiedīsi sev klāt, tas nokritīs uz zemes, ja saspiedīsi pārāk cieši, tas sašķīdīs. Ja vizualizācija nepalīdz, izmēģini!

2016. gadā žurnāls “Fizioterapijas Zinātnes Vēstnesis” veica pētījumu, kurā atklāja, ja “presītes” laikā ar rokām tiek aizskarta seja un zods piespiests krūtīm, tiek samazināta spriedze uz galvas grozītājmuskuli, līdz ar to tiek mazināta iespējamība, ka pēc šī vingrinājuma sāpēs spranda.

Tāpat vingrojuma laikā muguras lejasdaļai un vēderam jābūt cieši pie zemes.  Tāpat augšējo ķermeņa daļu turi tā, lai tā lieki nekustētos. Atceries, “presītes” mērķis ir trenēt vēdera muskuļus, nevis cilāt plecus un galvu. Ja tavs mugurkauls tiks teju vai pielīmēts pie grīdas, tas signalizēs nervu sistēmai, ka jāaktivizē vēdera un muguras muskuļi, līdz ar to tiks trenēts vēders, padarīts spēcīgāks, un tu izvairīsies no problēmām.

Atceries – tu trenē vēderu, nevis kaklu, tādēļ ikreiz, kad jūti, ka saspringst kakls, nevis vēders, tev ir jāsaprot, ka kaut ko dari nepareizi. Ja vingrojumus izpildīsi korekti, trenēta tiks vēdera muskulatūra un kakls neizjutīs diskomfortu.

Saistītās tēmas: presītesTreniņšvēdera prese

youtube icon
Abonēt youtube