Brazīlijas Riodežaneiro pilsētas galvenā lidosta no trešdienas uz 10 dienām ir nosaukta sieviešu tiesību aktīvistes Marijas da Peņjas vārdā, šādi atzīmējot Starptautisko sieviešu dienu, otrdien paziņoja lidostas administrācija.

Riodežaneiro starptautiskā lidosta kopš 1999.gada ir oficiāli nosaukta brazīliešu mūziķa Antoniu Karluša Žobima vārdā, bet ir plašāk pazīstama kā Galeanas lidosta, jo tās pasažieru termināļa priekšā atrodas Galeanas pludmale.

Atzīmējot Starptautisko sieviešu dienu, divos Brazīlijas aviokompānijas GOL reisos otrdien un trešdien visi piloti un stjuarti būs sievietes, pastāstīja lidostas preses sekretāre.

Marija da Peņja ir Brazīlijas biofarmaceite, kas pārcietusi sava vīra brutālus uzbrukumus, tai skaitā šāvienu un elektrošoku. Viņa cīnījās par taisnību tiesās, un 2006.gadā tika pieņemts tā sauktais Marijas da Peņjas likums, kas paredz sodu par sadzīves vardarbību pret sievietēm.

Lidostas pagaidu pārdēvēšanas mērķis ir “uzjundīt diskusiju par jautājumiem, kas saistīti ar sieviešu tiesībām, izmantojot ietekmi, ko lidosta var radīt, pateicoties lielajam cilvēku skaitam, kas ikdienā šķērso tās termināļus,” teikts lidostas paziņojumā.

Brazīlija ir viena no vardarbīgākajām valstīm pasaulē, un vardarbība tajā smagi skar arī sievietes. 2014.gadā tur tika noslepkavotas 4757 – par 11,6% vairāk nekā 2004.gadā. Fiziski uzbrukumi sievietēm ir izplatīti sabiedriskās vietās, un neseno Riodežaneiro karnevāla svinību laikā šādi uzbrukumi notika reizi četrās minūtēs, liecina policijas dati.

 


Foto: riogaleao

Saistītās tēmas: AktīvistelidostaMarija da Peņja

youtube icon
Abonēt youtube