Kaut arī šobrīd aiz loga valda visai nepatstāvīgs laiks, nu jau biežie saules stari mudina domāt, ka pavasaris vairs nav tālu. Tas nozīmē, ka mēs savus biezos mēteļus varēsim ielikt tālāk skapī, no tā atkal izņemt kādu plānāku, košāku jaciņu un ļauties priekam, ko rada dabas atdzīvošanās.

Jā, daudziem pavasaris atnes neviltotu prieku un enerģijas lādiņu, tomēr ir daļa cilvēku, kas pavasari gaida ar bažām, jo šis ir laiks, kad nemanīti piezogas arī depresija.

Pavasara depresija ir uzskatāma par vienu no sezonālajām depresijām. Biežāk šādu sezonālo depresiju saistām ar rudeni, kad no mums atkāpusies saulainā, patīkamā un bezrūpīgā vasara. Šajā laikā daba gatavojas ziemas miegam un mūsos arī iezogas tādas kā dziļas pārdomas par dzīvi un tās ciklu. Kas attiecas uz pavasara depresiju, to grūti saistīt ar to, kas notiek dabā – viss mostas, plaukst un zaļo.

Eksperti skaidro, ka pavasara depresija mūs pārņem tādēļ, ka vasarā uzkrātās rezerves, arī vitamīnu, beidzot ir izsmeltas, ķermenis ir novājināts, kas kopumā nogurdina mūs kā fiziski, tā arī garīgi, ietekmējot mūsu noskaņojumu diezgan lielā mērā. Būtībā ziema ir iztērējusi visu, ko iespējams iztērēt, pavasarim neatstājot neko. Līdz ar to veidojas depresija, zūd interese par apkārt notiekošos, pavājinās koncentrēšanās spējas un kopumā nejūtamies kā savā ādā. Jāpiemin, ka palielinoties saules aktivitātei, mainās mūsu hormonālā sistēma, kas, iespējams, arī var būt par iemeslu pieaugošai depresijai.

Bet ko darīt, lai šī pavasara depresija mūs neskartu? 

Tā kā pavasarim atnākot, mūsos palielinās enerģija, tā prasa arī daudz vairāk uzturvielu. Tādēļ svarīgi uzņemt daudz vitamīnu un veselīgu, uzturvielām bagātu pārtiku.

Tāpat svarīgi ir izgulēties. Kārtīgs, veselīgs 8 stundu miegs ir vesela un laimīga cilvēka pamatā. Kas attiecas uz pavasari, tad jo īpaši. Miegā mēs atgūstam dienā iztērēto enerģiju. Jo veselīgās miegs, jo lielāka mums enerģija un priecīgāks prāts. Jūtamies labi un ir vieglāk saskatīt pozitīvo ap mums.

Noteikti nedrīkstam aizmirst par fiziskām aktivitātēm un vislabāk, ja tās veicamas svaigā gaisā. Fizisko aktivitāšu laikā izdalās laimes hormoni, kas jau pasaka priekšā – liek mums justies labi, papildu svaigais, spirdzinošais pavasara gaiss radīs apmierinātības sajūtu, kopumā padarot mūs priecīgākus.

Rūpējies arī par savu sociālo dzīvi. Izej  no mājas un nepavadi tajā visu savu dienu. Dodies pastaigā ar draugiem, izklaidējaties. Esi kopā ar cilvēkiem, kas dara tevi laimīgu. Izej ielās, iepazīsties ar jauniem cilvēkiem. Noteikti palīdzēs nelielas pārmaiņas, piemēram, sakārto istabu, izmet lieko, būtībā, veic pavasara tīrīšanu. Ja būs kārtība tavā apkārtējā vidē, kārtība būs arī prātā. Noteikti ielaid mājā svaigo pavasara gaisu, ļauj ieelpot arī savam miteklim!

Dzer daudz šķidruma, pavasarī īpaši pievērsies kļavu un bērzu sulām. Jāteic, tām piemīt īpašs spēks, jo nākušas no zemes un dabas. Svarīgi arī apzināties, kādēļ jūtamies slikti vai nomākti. Ja spēsim saprast cēloņus, varēsim meklēt risinājumus!

Un smaidām! Atrodam savā ikdienā kaut nelielus iemeslus, lai pasmaidītu un priecātos!

vocação


Foto: iStock

Saistītās tēmas: laimepavasara depresijaPavasaris

youtube icon
Abonēt youtube