Brazīlijas ģenerālprokurors Rodrigo Žanots otrdien pieprasīja atļauju sākt 83 jaunas korupcijas izmeklēšanas pret politiķiem, vēršoties plašumā kukuļņemšanas skandālam, kas satricinājis Latīņamerikas lielāko valsti.

Žanots nosūtīja pieprasījumu Augstākajai tiesai, kuras pārziņā ir lietas, kas saistītas ar Kongresa deputātiem vai valdības locekļiem, paziņoja ģenerālprokurora birojs.

Netika norādīts, pret cik politiķiem vai pret kuriem tieši šīs izmeklēšanas paredzēts uzsākt. Katra izmeklēšana var būt vērsta pret vienu vai vairākiem cilvēkiem, savukārt pret katru politiķi var notikt viena vai vairākas izmeklēšanas.

Žanots tomēr aicināja tiesu publiskot detaļas, “ņemot vērā nepieciešamību veicināt caurspīdīgumu un aizsargāt sabiedrības intereses”.

Vēl nav zināms, cik ātri Augstākā tiesa atbildēs uz viņa pieprasījumu.

Brazīlijas plašais kukuļņemšanas un līdzekļu piesavināšanās skandāls ir saistīts ar valsts naftas kompāniju “Petrobras”.

Žanota pieprasījumā minētajām apsūdzībām pamatā ir liecības, kas sniegtas, izmeklētājiem vienojoties par vainas atzīšanu ar 77 bijušajiem būvfirmas “Odebrecht” administratoriem.

Bijušie “Odebrecht” darbinieki, tai skaitā bijušais šīs firmas vadītājs Marselu Odebrešs, ir atzinušies sistemātiskā politiķu piekukuļošanā apmaiņā pret uzpūstiem kontraktiem ar “Petrobras” un labvēlīgiem likumdošanas aktiem Kongresā. Nauda nonāca vai nu tieši politiķu kabatās, vai partijas vēlēšanu kampaņas fondos.

Ir izteikti pieņēmumi par to, vai Žanota pieprasījumā iekļauti prezidenta Mišela Temera labēji centriskās valdības ministri. Kopš Temera nākšanas pie varas pērn vairāki ministri jau ir demisionējuši kā iesaistīti kukuļņemšanas skandālā.

 


Foto: wikimedia

Saistītās tēmas: BrazīlijaIzmeklēšanaKorupcija

youtube icon
Abonēt youtube