Mūsdienās eksistē vairāki desmiti tūrisma paveidu. Piemēram, klasiskie masu atpūtas tūrisma braucieni, ziemas aktīvais tūrisms un vaļošanās tūrisms, kad cilvēki savas brīvdienas aizvada, laiski atpūšoties kādā no pasaules kūrortiem.

Taču eksistē konkrēti nišu tūrisma paveidi, kur cilvēki dodas uz kādu pasaules vietu, lai tieši izzinātu viņiem interesējošo sfēru.

Populārākie nišu tūrisma veidi:

Agrotūrisms – lauksaimniecību apmeklēšana un/vai nakšņošana tur.

Astrotūrisms – observatoriju, tumšu Zemes vietu apmeklēšana.

Dzemdību tūrisms – ceļošanu uz konkrētu valsti, lai tur dzemdētu bērnu, kurš automātiski tur iegūst pilsonību vai citus valsts dotētus labumus.

Kulinārijas tūrisms – vietējo kulinārijas ēdienu baudīšana visdažādākajās pasaules vietās.

Ekstrēmais tūrisms (ekstrēmais sports) – nosaukumā jau noprotams, ka cilvēki ceļo uz dažādām pasaules vietām, lai piedzīvotu dažādus ekstrēmus notikumus – nakšņošana džungļos, pastaigas pa bīstamām kalnu takām.

Ģeotūrisms – pārsvarā ceļo zinātnes pārstāvji vai dažādi aktīvisti, lai ne tikai aplūkotu dažādus dabas veidojumus, bet arī pievērstu sabiedrības uzmanību to aizsargāšanai.

Kultūras mantojuma tūrisms – ceļotāji izzina visdažādākās pasaules vēsturiskās vietas, piemēram, apmeklējot alas, kur pirms desmitiem tūkstošiem gadu mitinājušies neandertālieši un apzīmējuši alu sienas.

GLBT (LGBT) tūrisms – geju, lesbiešu, biseksuāļu un transpersonu tūrisms uz valstīm vai pilsētām, kur cilvēki var brīvi nodoties savām vēlmēm.

Attēlu rezultāti vaicājumam “gay”

Medicīnas tūrisms – cilvēki ceļo, lai ārstētu dažādas kaites, jo ir valstis, kur medicīniskā apkalpošana ir augstā līmenī. Arī likumdošana ir viens no faktoriem, kas veicina medicīnas tūrismu.

Ūdens tūrisms – došanās ar jahtu vai kādu jūras ceļojumu ar kruīza kuģi.

Popkultūras tūrisms – ceļošana uz vietām, kur uzņemta kāda filmas aina, vai tur dzīvojis konkrēts rakstnieks vai romāna tēls.

Reliģiskais tūrisms – ļoti populārs tūrisma veids. Latvijā ir plaši pazīstamais gājiens uz Aglonu. Pasaulē populārākā svētceļojumu vieta ir Meka, Saūda Arābija. Pasaulē aptuveni 330 miljoni tūristu ir tieši garīgie ceļotāji.

Seksa tūrisms – pārsvarā vīrieši dodas uz valstīm vai pilsētām, kur prostitūcija ir izplatīta vai legāla. Arī Latvijā prostitūcija tiek regulēta un ir legāla, taču nav atļauti bordeļi un suteneri. Populārākās seksa tūrisma galamērķu valstis ir Brazīlija, Kostarika, Dominikāna, Nīderlande (tieši Amsterdama), Taizeme, Filipīnas.

Attēlu rezultāti vaicājumam “prostitute”

Taču mūsdienās prostitūcijas pakalpojumus aizvien vairāk izmanto sievietes. Parasti turīgas sievietes dodas uz Dienvideiropas valstīm, kā Grieķija, Itālija, Kipra, Spānija un Portugāle.

Graustu (nabadzīgu vietu) tūrisms – pārtikuši cilvēki dodas uz nabadzīgiem pasaules nostūriem, lai tiešā veidā iepazītos ar nabadzīgo cilvēku dzīvi. Daudzi no tūristiem pēc tam iesaistās labdarībā.

Virtuālais tūrisms – pēdējos gados pamatīgi audzis virtuālais tūrisms pateicoties Google Street projektam, kur cilvēks, atrodoties mājās, var apceļot pasaules ielas, neizejot no mājas.

Kara tūrisms – kara lauku, bāzu, nometņu un citu vietu apmeklēšana. Tūristi parasti dodas uz šīm vietām, kad aktīvā karadarbība ir noslēgusies.

Veselības tūrisms – cilvēki ceļo uz dažādiem izglītības semināriem un nometnēm, kur notiek sarunas un praktiskās nodarbības par cilvēka garīgo un fizisko veselību.

Mežonīgās dabas (safari) tūrisms – ceļotāji dodas uz eksotiskām pasaules vietām, lai izjustu, kā tas ir dzīvot starp dzīvniekiem to dabiskā vidē.

Taču šie nav visi tūrisma veidi, vēl eksistē daudzas citas ceļošanas formas. Nākotnē pamazām populārs kļūs kosmiskais tūrisms un tiks atklāti pilnīgi jauni tūrisma rakursi.


Saistītās tēmas: CilvēksEiropaprostitūcijaReliģijaTūrisms

youtube icon
Abonēt youtube