Pēc gada gaidāmās Phjončhanas olimpiskās spēles var “vienot” Dienvidkoreju, ko skārusi politiskā krīze, trešdien izteicās Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs, paužot cerību, ka sacensībās piedalīsies arī Ziemeļkoreja, neskatoties uz uzkarsēto atmosfēru reģionā.

Apmeklējot kalnu kūrortu, kur nākamgad februārī risināsies Olimpiāde, Bahs teica, ka ir drošs par plaša vietējā politiskā spektra atbalstu notikumam, neskatoties uz Dienvidkorejas prezidentes Pakas Gunhjes korupcijas skandālu un atstādināšanu no amata.

Tikmēr nedrošu atmosfēru visā Austrumāzijas reģionā rada Ziemeļkoreja, kas regulāri izmēģina ballistiskās raķetes.

Tomēr Bahs pauda, ka viņam pēc otrdien Seulā notikušās tikšanās ar prezidenta vietas izpildītāju un parlamenta spīkeru nav bažu par olimpisko spēļu veiksmīgu norisi.

“Jūtam iespaidīgu atbalstu no visām politiskajām pusēm,” Bahs teica žurnālistiem. “Korejieši jūt, ka šīs spēles ir laba iespēja valstij atkal kļūt vienotai, jo pašlaik tā iet cauri politiski grūtam periodam.”

Pēc Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem ASV bruņotie spēki Dienvidkorejā ir sākuši izvietot pretraķešu aizsardzības sistēmu THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), kas izraisījis skaļus reģiona lielvaras Ķīnas protestus.

Kaut Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja “uz papīra” joprojām skaitās karastāvoklī, Bahs izteica cerību, ka Phenjanas puse piedalīsies olimpiskajās spēlēs, kaut tā boikotēja 1988.gada Olimpiādi Seulā.

Dienvidkorejas politiskie līderi piekrituši, ka olimpiskās spēles būs “atvērtas visiem”, Bahs atbildēja, kad viņam tika jautāts par Ziemeļkoreju. “Politiskā spriedze reģionā nespēlēs lomu. Tā ir olimpisko spēļu filozofija,” uzsvēra SOK prezidents.

 


Foto: wikimedia

Saistītās tēmas: Phjončhanas olimpiskās spēlesSOK

youtube icon
Abonēt youtube