Trešdien notikušajās Nīderlandes parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi pašreizējā premjerministra Marka Rites pārstāvētā liberāli konservatīvā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD), liecina daļēji rezultāti pēc 75% balsu saskaitīšanas.

Saskaņā ar šiem rezultātiem VVD ieguvusi 32 no 150 parlamenta deputātu vietām.

Otro vietu dala Gērta Vildersa vadītā galēji labējā Brīvības partija (PVV), kristīgie demokrāti (CDA) un centriskā partija D66, kas ieguvušas pa 19 deputātu vietām katra.

Lielākais zaudētājs vēlēšanās bija Rites līdzšinējās koalīcijas partnere Darba partija (PvdA), kas ieguvusi tikai deviņas deputātu vietas, bet iepriekšējās parlamenta vēlēšanās 2012.gadā bija ieguvusi 38 vietas.

Par premjera partijas uzvaru liecināja arī nobalsojušo vēlētāju aptaujas. Saskaņā ar tām VVD ir pirmajā vietā ar 31 no 150 parlamenta deputātu vietām, savukārt PVV, CDA un D66 ieguvušas pa 19 mandātiem katra un dala otro vietu, liecina sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma “Ipsos” aplēses.

Nobalsojušo vēlētāju aptaujas “Ipsos” veica pie 43 no 9300 vēlēšanu iecirkņiem, un to pieļaujamās statistiskās kļūdas robeža bija plus mīnus divi procentpunkti.

Iepriekšējās parlamenta vēlēšanās, kas notika 2012.gadā, VVD ieguva 41 deputātu vietu, PVV – 15, CDA – 13, un D66 – 12. Salīdzinājumā ar tām VVD deputātu vietu skaits ir samazinājies, bet PVV, CDA un D66 tas ir palielinājies.

Kā ziņots, visas dienas gaitā bija vērojama augsta vēlētāju aktivitāte, un eksperti lēš, ka tā varētu sasniegt 80%, kas ir ievērojami vairāk nekā 2012.gadā, kad pie balsošanas urnām devās nepilni 75% balsstiesīgo vēlētāju.

 


Foto: REUTERS/Yves Herman

Saistītās tēmas: AptaujaMarks RiteNīderlande

youtube icon
Abonēt youtube