Latvijas valsts budžeta datiem jābūt atvērtiem, lai ikviens varētu ar tiem strādāt un saprast, kā veidojas budžets un kādiem mērķiem tas tiek izmantots, pastāstīja domnīcas “Providus” pētniece Iveta Kažoka.

Kažoka norādīja, ka tā bija viena no idejām, kura piektdien izskanēja Valsts kancelejas un “Providus” kopīgi rīkotajā diskusijā par iespējām veicināt atvērtību un atklātību valsts pārvaldē.

Tāpat diskusijas laikā tika pausta ideja par valsts un pašvaldību veikto pārskaitījumu pieejamību internetā, lai sabiedrība varētu redzēt, kādiem mērķiem tiek tērēti publiskie resursi.

Kā vēl vienu iniciatīvu atklātības un atvērtības veicināšanai valsts pārvaldē pētniece minēja nepieciešamību pēc portāla, kurā iedzīvotāji varētu noskaidrot visu sev nepieciešamo informāciju par to, kas notiek valsts iestādē, kā arī iedzīvotājiem saprotamu interneta vietni, kurā būtu iespējams iegūt informāciju par visiem jaunajiem likumiem. Viņa piebilda, ka idejas par šiem jautājumiem valsts līmenī jau tiek apspriestas.

Tāpat Kažoka norādīja, ka diskusijas laikā tika plaši apspriesta uz iedzīvotāju interesēm vērsta valsts pārvaldes komunikācija. Tai ir jābūt uz klientu orientētai un valsts pārvaldei ir jānodrošina iedzīvotājiem konsultāciju iespējas gadījumos, ja, piemēram, ir konstatēts kāds pārkāpums, lai cilvēki varētu visaptveroši saprast savas tiesības un pienākumus konkrētajās situācijās.

Pēc politoloģes teiktā, diskusijas laikā paralēli strādāja četras darba grupas, no kurām katra strādāja pie jautājumiem par atklātību, cīņu pret korupciju un atvērtību valsts pārvaldē. Viņa pastāstīja, ka katrai darba grupai bija jānāk klajā ar risinājumiem, kas ir diezgan ambiciozi, bet tajā pašā laikā arī reālistiski, kurus nākamo divu gadu laikā valsts līmenī būtu iespējams īstenot.

Kažoka norādīja, ka diskusijas laikā parādījās gan jaunas un labas idejas, gan valdībā jau strādājošas iniciatīvas. “Ceram, ka tad, kad nākamo divu mēnešu laikā taps jaunais valdības plāns turpmākajiem diviem gadiem, vairums šo ideju tiks plānā iekļautas,” pauda pētniece.

Jau ziņots, ka piektdien Valsts kancelejas un domnīcas “Providus” rīkotajā diskusijā “Atvērtā pārvaldība: kādi ambiciozi mērķi nākamajiem gadiem?” tika spriests par piemērotākajām metodēm, lai Latvijā divu gadu laikā vairotu atklātību, valsts atbildību, korupcijas novēršanu, sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanas procesos valsts un pašvaldību līmenī.

Valsts kancelejā informēja, ka diskusija ir viens no soļiem, lai izstrādātu jauno Latvijas Atvērtā pārvaldības partnerības rīcības plānu. Plānu veido konkrēti uzdevumi, kas jāievieš nākamajos divos gados. Minētais rīcības plāns Latvijai jāizstrādā kā valsts institūciju un citu iesaistīto pušu kopdarbs.

Saistītās tēmas: BudžetsDativalsts

youtube icon
Abonēt youtube