ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons plāno neapmeklēt 5 un 6.aprlīlī paredzēto NATO ārlietu ministru sanāksmi Briselē, pirmdien pavēstījušas vairākas ASV amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Tilersons plāno neapmeklēt NATO sanāksmi, lai piedalītos 6. un 7.aprīlī paredzētajās ASV prezidenta Donalda Trampa un Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina sarunās Floridā, atklājuši četri informācijas avoti.

Avoti arī pavēstīja, ka vēlāk aprīlī Tilersons plāno apmeklēt Krieviju un Itāliju. Divas amatpersonas atklāja, ka vizīte Krievijā plānota 12.aprīlī.

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Marks Toners nevēlējās komentēt šīs ziņas.

NATO sanāksmi Tilersona vietā apmeklēs zemāka ranga ASV amatpersona – ASV valsts sekretāra vietnieks Toms Šenons, aģentūrai AFP atklāja kāda ASV amatpersona.

Tilersons lielāko daļu no NATO dalībvalstu ārlietu ministriem satiks šonedēļ Vašingtonā, piebilda amatpersona.

“Viņš jau ir ticies ar amatpersonām no Ukrainas. Pēc šīm konsultācijām aprīlī viņš dosies uz G7 sanāksmi Itālijā un tad uz tikšanos Krievijā,” atklāja amatpersona.

Tramps jau ir satraucis NATO, nosaucot aliansi par novecojušu un prasot tās dalībvalstīm atvēlēt aizsardzībai vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas laikā NATO centās stiprināt atbalstu prorietumnieciskajai Ukrainas valdībai, taču Tramps paudis vēlmi uzlabot attiecības ar Krieviju.

Apmeklējot NATO štābu Briselē pagājušajā mēnesī, ASV viceprezidents Maiks Penss apliecināja sabiedrotajiem Savienoto Valstu uzticību aliansei, īpaši Baltijas valstīm un Polijai, taču vienlaikus paziņoja, ka Tramps sagaida no sabiedrotajiem līdz gada beigām patiesu progresu aizsardzības izdevumu palielināšanā līdz līmenim, kas atbilst alianses noteiktajiem 2% no IKP.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien devās uz Vašingtonu, kas ir viņa pirmā vizīte ASV, kopš Trampa stāšanās prezidenta amatā.

Stoltenbergam ASV plānotas sarunas ar pārstāvjiem no ASV vadītās koalīcijas cīņai pret teroristu organizāciju “Islāma valsts”.

Trampa administrācija ir izteikusies, ka vēlētos iesaistīt NATO cīņā pret džihādistiem.

 


Foto: wikimedia

Saistītās tēmas: NATOTilersons

youtube icon
Abonēt youtube