Kā jau zinām, oficiāli iestājies pavasaris, kas nozīmē, ka laiks mosties ne tikai dabai ap mums, bet arī mums pašiem – nomest smagās ziemas jakas, nedaudz vairāk pasmaidīt un doties dabā.

Pēc ilgās un drūmās ziemas, mūsu organismi mēdz būt pavisam izsmelti. Ziemas laikā esam patērējuši vasarā uzkrātos vitamīnus un spēkus, tādēļ pavasarim iegriežoties, mums laiks krāt vitamīnus no jauna. Un viens no vitamīniem, kuru līdz ar pirmās pavasara saules gaismas parādīšanos iegūstam, ir vitamīns D.

Pazīstams kā “saules vitamīns”, tas iegūstams gan no uztura bagātinātājiem, gan pārtikas. Taču vispopulārākais veids, kā iegūt D vitamīnu – saules gaisma.

Ar ko D vitamīns ir tik īpašs? D vitamīns palīdz organismā absorbēties kalcijam, uztur normālu kalcija un fosfora līmeni asinīs, veicina kaulu un šūnu augšanu, kā arī mazina iekaisumus.

Saskaņā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Gaiļezers veiktajiem pētījumiem, atklāts, ka 53% Latvijas iedzīvotāju ir D vitamīna deficīts, kas ar laiku var novest pie dažādām slimībām.

Kādēļ neiegūstam pietiekami daudz D vitamīna?

Iemeslu var būt ārkārtīgi daudz. Viens no iemesliem ir pārspīlēta saules aizsargkrēma lietošana. Tas varētu skanēt nepareizi, jo tas mūs pasargā no nelabvēlīgajiem stariem, tomēr tajā pašā laikā saules gaismai nav iespēja piekļūt ādai, līdz ar to tā neuzņem šo vitamīnu.

Noteikti nopietns iemesls ir tas, ka Latvija atrodas vietā, kur saules gaisma ilglaicīgi baudāma vien vasarā, kas ir vien dažus mēnešus, līdz ar to, mums nav iespēja to pilnvērtīgi uzņemt. Jāteic, ka arī aptaukošanās ietekmē D vitamīna uzņemšanu nepieciešamā daudzumā.

Kā liecina portāls health.com, pastāv arī cilvēki, kuri nemaz nespēj apstrādāt D vitamīnu.

Protams, ne vienmēr izjutīsim kaut kādus konkrētus simptomus tam, ka mums trūkst D vitamīns, tomēr pastāv vairākas pazīmes, pēc kurām var noteikt, ka mums tā trūkst – grūtības skaidri domāt, kaulu sāpes, bieži kaulu lūzumi, muskuļu vājums un neizskaidrojams nogurums.

Ko darīt, lai šo vitamīna D deficītu mazinātu?

Sākoties pavasarim, noteikti vismaz 15 minūtes pavadi dabā. Protams, neaizmirstot saules aizsargkrēmu, tomēr izvēlies vieglu SPF aizsardzību, lai neliels saules staru daudzums tomēr nonāk uz ādas. Tāpat iekļauj ēdienkartē pienu, treknas zivis, piemēram, lasi, tunci vai makreles. Tāpat ēd liellopa gaļu, sieru, olu dzeltenumus, sēnes un zivju aknu eļļu.

Un neaizmirsti arī D vitamīna uztura bagātinātājus. Protams, pirms tam konsultējoties ar savu ģimenes ārstu un noskaidrojot, vai tiešām tev tūkst šis vitamīns.

 

Saistītās tēmas: D vitamīnsPavasarisveselība

youtube icon
Abonēt youtube