Skandālā iesaistītais Francijas prezidenta kandidāts no labēji centriskās Republikāņu partijas Fransuā Fijons ceturtdien apsūdzēja prezidentu sociālistu Fransuā Olandu, ka viņš organizējis ziņu noplūdināšanu medijiem, kuras grāvušas Fijona tēlu pirms prezidenta vēlēšanām.

Olands nekavējoties nosodīja “visstingrākajiem vārdiem Fransuā Fijona nepatiesos apgalvojumus,” paziņoja prezidenta administrācija.

“Izpildvara nekad nav iejaukusies nevienā tiesu procesā,” teikts prezidenta administrācijas paziņojumā.

Fijons televīzijas intervijā ceturtdienas vakarā sacīja, ka Olands vadījis “slepenu šūniņu”, kas bijusi atbildīga par sensacionālo ziņu noplūdēm, un nosauca to par “skandālu, kurā iesaistīta valsts”.

“Prese divus mēnešus ir apmētājusi mani ar dubļiem,” Fijons teica intervijā telekanālam “France 2”. Viņš sacīja, ka ir bieži domājis par bijušo Francijas premjerministru sociālistu Pjēru Beregovuā, kurš izdarījis pašnāvību pēc izmeklēšanas pret viņu par bezprocentu kredītu.

Fijons sacīja, ka saskaņā ar drīz publicējamu grāmatu, kuru sarakstījuši “žurnālisti, kas ne tuvu nav mani draugi”, Olands esot ieguvis noklausītu telefonsarunu saturu, “kas ir pilnīgi nelikumīgi”.

“Mēs meklējām slepenu šūniņu un esam to atraduši,” teica Fijons.

Viens no šīs grāmatas autoriem Didjē Asū apstrīdēja Fijona apgalvojumu.

“Vienīgais cilvēks, kas tic tam, ka Elizejas pilī ir slepena šūniņa, ir Fransuā Fijons,” sacīja Asū, piebilstot, ka šāda slepena šūniņa “neeksistē”.

Fijons arī apgalvoja, ka Olands izmantojis Finanšu ministriju informācijas vākšanai par politiķiem, kura pēc tam noplūdināta presē.

63 gadus vecais Fijons Republikāņu partijas priekšvēlēšanās novembrī tika izraudzīts par savu prezidenta amata kandidātu.

Viņš vēl gada sākumā bija nepārprotams prezidenta vēlēšanu favorīts, bet vēlāk viņa sievas “viltus nodarbināšanas” skandāla dēļ Fijona popularitāte strauji kritusies un viņam faktiski vairs nav cerību iekļūt vēlēšanu otrajā kārtā, kurā, visticamāk, kandidēs galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna un centristu kandidāts Emanuels Makrons.

Fijonam šomēnes tika izvirzītas apsūdzības par sabiedrisko līdzekļu izšķērdēšanu un korporatīvā īpašuma piesavināšanos saistībā ar savas dzīvesbiedres viltus nodarbināšanu.

Kā iepriekš ziņoja laikraksts “Le Canard Enchaine”, Fijons izmantojis valsts līdzekļus, lai savai sievai Penelopei 15 gadu laikā samaksātu vismaz 680 tūkstošus eiro par parlamenta deputāta palīdzes darbu. Tajā pašā laikā faktiski viņa šajā amatā neesot strādājusi. Arī divi Fijona bērni īsu laiku saņēmuši algu par darbu parlamentā.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: FijonsNopludināšanaOlands

youtube icon
Abonēt youtube