Būvniecības izmaksas šogad februārī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu Latvijā pieaugušas vidēji par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp strādnieku darba samaksa 2017.gada februārī salīdzinājumā ar 2016.gada februāri pieaugusi par 3,5%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 0,3%, bet būvmateriālu cenas samazinājušās par 0,6%.

Februārī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķiem, apmetējiem, sanitārtehniķiem un citiem).

Savukārt februārī, salīdzinot ar janvāri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājies par 0,2%. Tostarp strādnieku darba samaksa pieaugusi par 0,8%, bet būvmateriālu cenas, kā arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,1%.

2017.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 190 būvuzņēmumu un vairāk nekā 40 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kuriem 2016.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs. Tostarp 72% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza vienu miljonu eiro gadā, no tiem 26% uzņēmumu darbu apmērs bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Saistītās tēmas: BūvniecībaFebruārisIzmaksas

youtube icon
Abonēt youtube