Latvijas nacionālā aviokompānija “airBaltic” šogad varētu veikt aptuveni 20 lidmašīnu pasūtījumu, šodien žurnālistus informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.

Viņš norādīja, ka tas paredzēts atbilstoši uzņēmuma biznesa plānam “Horizon 2021”, ņemot vērā, ka jānomaina 12 turbopropelleru “Bombardier” Q400 lidmašīnas, kā arī jāpapildina flote.

Gauss pieļāva, ka šis pasūtījums varētu būt lielāks nekā CS300 lidmašīnu pasūtījums no “Bombardier”. Aviokompānijas vadītājs arī neizslēdza tālāku sadarbību ar “Bombardier” flotes atjaunošanā.

Nacionālā aviokompānija Kanādas ražotājam ”Bombardier” ir pasūtījusi kopumā 20 CS300 lidmašīnas, kas ir lielākais “CSeries” modelis. Kad “airBaltic” flotes 12 Q400 turbopropelleru lidmašīnām pievienosies 20 CS300 lidmašīnas, uzņēmums pakāpeniski pāries uz pilnīgu “Bombardier” lidaparātu floti. Pirmo “Bombardier” CS300 lidmašīnu ”airBaltic” Rīgas lidostā sagaidīja 2016.gada 30.novembrī, savukārt komerclidojumus ar jauno gaisa kuģi ”airBaltic” sāka decembra vidū.

“airBaltic” pērn nopelnīja 1,2 miljonus eiro, kas ir vairākas reizes mazāk nekā 2015.gadā, kad uzņēmuma peļņa bija 19,5 miljoni eiro. Peļņas sarukums tiek skaidrots ar investīcijām uzņēmuma biznesa plāna “Horizon 2021” ieviešanā un flotes atjaunošanā.

Pērn maijā tika pabeigta “airBaltic” pamatkapitāla palielināšana, tam sasniedzot 256,473 miljonus eiro. Pēc pamatkapitāla palielināšanas Latvijas valstij pieder 80,05% “airBaltic” akciju, bet investoram “Aircraft Leasing 1”, kura valdes priekšsēdētājs ir privātais ieguldītājs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, pieder aptuveni 20% akciju. “Aircraft Leasing 1” pieder Īrijā reģistrētajai kompānijai “IALH Limited”. Atbilstoši Latvijas valdības un Montāga-Girmesa parakstītajam līgumam viņš pērn marta beigās “airBaltic” ieguldīja apmēram 52 miljonus eiro, savukārt valsts investēja 80 miljonus eiro, “airBaltic” kapitalizējot Valsts kases aizdevumu.

Šomēnes kļuva zināms, ka Montāgam-Girmesam piederošās kapitāldaļas varētu iegūt Dānijas uzņēmējs Larss Tūsens. Darījums vēl nav noslēdzies, taču Latvijas valdība devusi tam atļauju. Tūsens vada un viņam pieder daļas Dānijas aviokompānijā ”Jet Time”, kas pēdējā laikā piedzīvojusi grūtības, taču situācija uzlabojas. Publiski pieejamā informācija liecina, ka Tūsens patlaban darbojas vairāku uzņēmumu valdēs, piemēram, ”Basisbank”, ”RoBAT”, ”N¸rrebro Bryghus”, ”Dutch Leisure Group”. Viņa karjera bijusi saistīta arī ar ”FTI Group”, ”Airtours”, ”Scandinavian Airlines”’ (SAS) un ”Privatbanken” (patlaban ”Nordea”).

“airBaltic” nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz 60 galamērķiem, pērn uzņēmums pārvadāja 2 891 365 pasažierus, kas ir par 10% vairāk nekā 2015.gadā. Lidsabiedrība veica 43 872 lidojumus, kas ir par 2% vairāk nekā iepriekšējā gadā, savukārt vietu piepildījuma rādītājs, kas izsaka pasažieru skaita attiecību pret pieejamo sēdvietu skaitu, 2016.gadā bija 74% jeb par trim procentpunktiem lielāks nekā gadu iepriekš.

Saistītās tēmas: airbalticLidmašīnasPasūtījums

youtube icon
Abonēt youtube