Investoriem vienmēr vislielākās bažas rada nestabilitāte un patlaban to veicina Latvijas nodokļu politika, šodien konferencē “Kā attīstīsies nekustamo īpašumu tirgus Latvijā?” sacīja investīciju fonds “EfTEN Capital” vadošais partneris Viktors Savins.

Viņš norādīja, ka investīcijas tirgū ienāk, piemēram, pēdējos trīs gados “EfTEN Capital” investējis dažādos īpašumos Latvijā 200 miljonus eiro, bet Baltijā kopumā investīcijas pārsniegušas 500 miljonus eiro.

“Bijām ļoti optimistiski par tirgu. Tomēr patlaban nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) komercsektorā ir diezgan biedējošs,” sacīja Savins.

Viņš sacīja, ka patlaban notiek kadastra vērtību pietuvināšana tirgus cenām, taču pauda neizpratni par to, kā ierēdņi, kas nenodarbojas ar biznesu, var saprast tirgus vērtības, un kā var saprast ēkas biznesu, lai noteiktu nodokļa likmes ēkai.

“Zemi ar nodokli Eiropā apliek tikai dažas valstis, bet konkrēta likme ir noteikta tikai Francijā un Latvijā. Kā var aplikt ar nodokli zemi, kas pati neko nepelna? Tik pat labi varētu aplikt ar nodokli arī katra iedzīvotāja konta atlikumu bankā,” skaidroja Savins.

Viņš minēja divus piemērus ar “EfTEN Capital” piederošiem tirdzniecības centriem Igaunijas pilsētā Viljandi un Jelgavā. “Abi šie centri pēc platības ir līdzīgas, pilsētas ir līdzīgas, arī abu tirdzniecības centru radītā naudas plūsma ir līdzīga. Tomēr Jelgavā NĪN par šo centru ir 10 reizes lielāks, nekā Viljandi,” stāstīja Savins.

Saistītās tēmas: InvestoriNĪNViktors Savins

youtube icon
Abonēt youtube