ASV ir gatavas vienpusēji reaģēt uz Ziemeļkorejas radītajiem kodoldraudiem, ja Ķīna nevēlēsies Vašingtonai palīdzēt, intervijā laikrakstam “Financial Times” paziņojis ASV prezidents Donalds Tramps.

Trampam 6.-7.aprīlī Floridā ir paredzēta pirmā tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu. Abu valstu līderiem paredzēts apspriest Ziemeļkorejas jautājumu, saspīlējumu Dienvidķīnas jūrā, kā arī domstarpības par tirdzniecību.

Tramps norādīja “Financial Times”, ka sarunā arī Sji apspriedīs augošos Ziemeļkorejas kodolprogrammas draudus.

“Ķīnai ir liela ietekme uz Ziemeļkoreju, un Ķīna vai nu palīdzēs mums ar Ziemeļkoreju, vai arī ne,” atzina ASV prezidents.

“Ja viņi palīdzēs, tas būs ļoti labi Ķīnai, un, ja viņi nepalīdzēs, tas nevienam nenāks par labu,” piebilda Tramps.

“Ja Ķīna nerisinās Ziemeļkoreju, to darīsim mēs. Tos es jums saku,” Tramps teikto citēja “Financial Times”.

Ziemeļkoreja pērn veica divus atombumbas izmēģinājumus, un tiek uzskatīts, ka šobrīd izstrādā ar kodolgalviņu aprīkotu starpkontinentālo ballistisko raķeti, kas varētu sasniegt ASV kontinentālo daļu.

Ķīna ir aicinājusi atjaunot starptautiskās sarunas par Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos. Pekina ir rosinājusi Ziemeļkorejai apturēt ar kodolieročiem un ballistisko raķešu tehnoloģijām saistītās aktivitātes, ja ASV un Dienvidkoreja reģionā apturēs savas kopīgās militārās mācības.

 


Foto: flickr/Evan Guest

Saistītās tēmas: ASVDraudiZiemeļkoreja

youtube icon
Abonēt youtube