Pasaulē, kas pilna ar Instagram un Snapchat atkarīgajiem, fotogrāfiju apsēstība joprojām ir dzīva. Bet, pirms jūs sevi sauciet par inovāciju meistaru ar labu apgaismojumu un pāris Photoshop iemaņām, apskatiet dažas no pasaules vecākajām fotogrāfijām. Dažas no tām tika uzņemtas pat 1838. gadā. Lai arī tajā laikā nevarēja slavēt tehnoloģijas, tas neapturēja kaislīgus fotogrāfus no ainavu un portretu iemūžināšanas.

1. Pirmais jebkad nofotografētais cilvēks!

Šī Luisa Dagerē (Louis Daguerre) Parīzes ielas fotogrāfija tika uzņemta 1838. gadā. Ieskatoties tuvāk, kreisajā apakšējā stūrī var saskatīt vīrieša siluetu. Cilvēks, šķiet, spodrina zābakus. Lai arī pati fotogrāfija no gandrīz neapdzīvotas ielas nešķiet īpaša, tiek domāts, ka šī, iespējams, ir pirmā fotogrāfija pasaules vēsturē, kurā ir iemūžināts cilvēks.

2. Vecākais pašportrets: Jā, pirmais selfijs vēsturē!

Selfiji sociālajos tīklos mūsdienās ir kļuvuši par masveida tendenci. Svarīgs aspekts mobilo tālruņu kompānijās ir priekšējās kameras nepārtrauktā uzlabošana. Bet vai tiešām selfiji vai pašportreti ir jauns izgudrojums? Šķiet, ka nē. Jau 1839. gadā pirmo selfiju izveidoja Roberts Kornēlijs (Robert Cornelius), izmantojot dagerotipijas metodi. Šī metode tika nosaukta pēc slavenā fotogrāfa Luisa Dagerē. Šis selfijs tiek atzīts par vienu no vecākajām portretu fotogrāfijām.

3. Visagrāk dzimušās sievietes fotogrāfija

Šis ir Hannas Stillejas (Hannah Stilley, dzimusi 1746. gadā) portrets. Vēl intriģējošāks ir fakts, ka šī sieviete bija 30 gadus veca brīdī, kad sāka pastāvēt Amerika. Kaut arī oriģinālā fotogrāfija tiek uzskatīta par pazudušu, šis foto tika iespiests Alvas Gorbijas (Alva Gorby) grāmatā 1936. gadā.

6. Iedzeram par labu fotogrāfu!

Priekā! Šī fotogrāfija tika uzņemta 1844. gadā un ir vecākais foto uzņēmums, kurā attēlota cilvēku iedzeršana.

7. Pirmā uzņemtā Saules fotogrāfija

Pirmā fotogrāfija ar īstu tehnoloģisku priekšrocību tika uzņemta 1845. gada 2. aprīlī. Tajā dienā divi franču fiziķi un veiksmīgi fotogrāfi uzņēma Saules attēlu.

8. Pirmā iemūžinātā amputācija

Šī fotogrāfija tika uzņemta 1847. gada 18. aprīlī un atspoguļo kājas amputāciju, ko veica kāds beļģu ķirurgs vārdā Pedro Vanders. Šī amputācija tika veikta Meksikas-Amerikas kara laikā.

9. Pasaules pirmā fotogrāfija no putna lidojuma

Ja tu domā, ka fotogrāfijas, kas uzņemtas no putna lidojuma, ir kas jauns, padomā vēlreiz! Šī fotogrāfija tika uzņemta Bostonā 1860. gadā no 600 metru augstuma.

10. Anglijas futbola kluba fotogrāfija

Šī fotogrāfija tika atklāta vien pēc 132 gadiem pēc tās uzņemšanas. Attēls, kas parāda futbola superzvaigznes visā to krāšņumā pirms 5. Starptautiskā Anglijas turnīra 1876. gada 4. martā.

11. Vecākā tornado fotogrāfija

Šajā fotogrāfijā, kas uzņemta 1884. gada 26. aprīlī, ir iemūžināts tornado. Arī tajā laikā tornado medības bija populāras, lai iegūtu fantastiskus kadrus.

Saistītās tēmas: fotogrāfijasVēsture

youtube icon
Abonēt youtube