Ar nogurumu saskaramies mēs visi, īpaši novecojot. Jo vecāki paliekam, jo vairāk mūs ietekmē šis nogurums, tāda kā “izdegšanas” un pārstrādāšanās sajūta.

Nogurumu var raksturot kā enerģijas un motivācijas trūkumu – kā garīgi, tā arī fiziski. Nogurums atšķiras no miegainības. Miegainība ir termins, ar kuru raksturo vēlmi pēc miega. Svarīgi saprast, ka nogurums ir simptoms, nevis slimība!

Bet ko darīt lietas labā? Vai tas ir risināms?

1. Pārbaudies!

Vai tu apmeklē savu ģimenes ārstu reizi gadā, lai veiktu ikgadējo apskati? Šādas apskates var palīdzēt laicīgi noteikt problēmas, pirms tās saasinājušās. Ja gadījumā problēma pastāv, ārsts ieteiks, kā to ārstēt.

Kā izrādās, nogurums ir pamata simptoms dažādām slimībām, kas jau ieperinājušās tevī.

 2. Iekustini ķermeni!

Fiziskas aktivitātes visbiežāk nebūs jau tā nogurušas sievietes vai vīrieša darāmo darbu sarakstā. Taču neskaitāmi pētījumi pierādījuši, ka regulāras fiziskas aktivitātes lieliski palielina enerģijas līmeni.

Kerijs J. Stjuarts, Džona Hopkinsa Medicīnas Universitātes pētnieks, savos pētījumos noskaidrojis: “Fiziskās aktivitātes ir saistītas ar spara un vispārējās dzīves kvalitātes uzlabošanos. Cilvēki, kas regulāri sporto ir daudz pašpārliecinātāki. Tāpat šādas aktivitātes uzlabo sirds veselību, plaušas un muskuļus. Tas būtībā ir tas pats, kas degviela automašīnai. Fiziskas aktivitātes dod ķermenim enerģiju jebkurām citām aktivitātēm.”

3. Ūdens un vēlreiz ūdens!

Dehidratācija ir tad, kad organisms patērē vairāk šķidruma, nekā tiek uzņemts, un tādā brīdī novājinās ķermenis kā fiziski, tā garīgi. Svīšana, urinēšana un pat elpošana patērē šķidrumu.

Regulāra ūdens dzeršana visas dienas garumā mazina noguruma sajūtu un palielinās modrību un koncentrēšanās spējas. Vismaz divi litri dienā būs gana, lai justos labi. Protams, fizisku aktivitāšu laikā ūdens jālieto vairāk.

4. Ievēro konkrētu miega režīmu!

Nepietiekams un neregulārs miegs veicina nogurumu un palielina dažādu negadījumu un traumu risku.
Eksperti iesaka doties gulēt tā, lai nakts laikā miegs būtu apmēram 7-9 stundas. Dienas laikā iesaka diendusu no 10 – 30 minūtēm. Svarīgi iet gulēt un mosties vienā un tajā pašā laikā.

5. Uzņem pietiekami daudz omega-3 taukskābes!

Papildus omega-3 uzņemšana var palīdzēt palielināt modrību un cīnīties ar nogurumu. Ir pietiekami daudz veidu, kā iegūt šīs taukskābes, īpaši, no treknām zivīm, piemēram, ātēm, siļķēm, skumbrijām, laša, sardīnēm un tunča. Tāpat jāuzņem linsēklas un rieksti.

6. Ēd regulāri un sabalansēti!

Eksperti iesaka dienā ēst piecas līdz sešas nelielas porcijas, nevis trīs kārtīgas un viss. Neatkarīgi no jūsu vēlmēm, lai atbrīvotos no noguruma, jāuzņem pietiekami daudz vitamīnu, minerālvielu un citas barības vielas visas dienas garumā, tas nozīmē, ka jāēd vismaz 5 reizes dienā. Vienmēr sev līdzas turi veselīgus našķus – dārzeņus, augļus, riekstus, sēklas.

7. Izproti savu ķermeņa pulksteni!

Daudzi cilvēki savu lielāko enerģijas lādiņu gūst tieši no rītiem, kamēr citiem enerģija rodas tikai vakarā. Tu noteikti zini, kas esi – rīta cīrulis vai nakts pūce. Tieši balstoties uz to, plāno savu darbu un esi visproduktīvākais.

Saistītās tēmas: nogurumsveselība

youtube icon
Abonēt youtube