Īstenojot Rīgas centra vides uzlabošanas programmu “Jaunā Rīga”, šogad labdarības fonds “ABLV Charitable Foundation” ieguldīs 50 000 eiro Vecrīgā pirmā bērnu rotaļu un aktivitāšu laukuma izveidē.

Funkcionālā un estētiskā vides objekta “Labirints”, kas pilsētas iedzīvotājiem un viesiem Rīgas Doma teritorijā būs pieejams šogad, autore ir tēlniece Liene Mackus. Projektu īstenos idejas autori nodibinājums “Sineccura” sadarbībā ar Rīgas Domu, teikts “ABLV Charitable Foundation” paziņojumā medijiem.

Radot šo darbu, tēlniece Mackus iedvesmojusies no Rīgas Doma laukuma bruģī iestrādātajām kādreizējām māju un ielu līnijām, tās turpinot spēļu laukumā un veidojot vēsturiski-mūsdienīgu labirintu, kas rosina tā apmeklētājus uz poētisku un daudznozīmīgu izpratni par pasauli. Labirintā un citās laukuma vietās plānotās telpiskas bronzas dzīvnieku skulptūras tapušas, iedvesmojoties no mītiskajiem viduslaiku dzīvniekiem.

Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome atbalstījusi ideju par vieglas konstrukcijas bērnu rotaļu un aktivitāšu laukuma izveidi Doma baznīcai pieguļošajā teritorijā. UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas pārstāve Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomē Dagnija Baltiņa uzskata, ka projekts “Labirints” ir vērtējams kā laikmetīgs vaibsts un gaišs notikums Vecrīgā, kas harmoniski sadzīvos ar autentisko kultūrvēsturisko mantojumu. Pēc viņas teiktā, tas ir vērtīgs pienesums ne tikai pilsētvidei, bet sabiedrības apziņai par vēsturiskajām vietām un cik daudzveidīgā kvalitātē tās var piedzīvot, tajās iekārtojot pārdomātas teritorijas bērniem.

Nodibinājuma “Sineccura” valdes locekle Madara Šķēle-Dupate paziņojumā medijiem skaidro: “Ar šo iedzīvotājiem nozīmīgo projektu vēlamies veicināt estētiski augstvērtīgas, ar mākslu piesātinātas mazo arhitektūras formu ienākšanu pilsētvidē. Projekts sekmēs bērnu un pieaugušo izpratni par to, kas ir estētiska vide, māksla un arhitektūra. Mūsdienīgs, drošs un māksliniecisks rotaļu laukums ir laba forma, kā informāciju pasniegt gan fiziski, gan emocionāli viegli uztveramā veidā.”

Bērnu rotaļu un aktivitāšu laukums Vecrīgā ir trešais “ABLV Charitable Foundation” atbalstītais pilsētvides projekts fonda programmā “Jaunā Rīga”. Pērn ar fonda atbalstu tika atjaunota un modernizēta Rīgā lielākā strūklaka Rīgas Kongresu namam pieguļošajā Kronvalda parkā, bet 2015.gadā fonds atbalstīja pilsētas apzaļumošanas projektu, un Elizabetes ielā tika iestādītas deviņas liepas.

Grantu konkursu par 2018.gada pilsētvides objektu “ABLV Charitable Foundation” izsludinās šomēnes.

 

 


Foto: pexels

Saistītās tēmas: bērniRotaļu laukumsvecrīga

youtube icon
Abonēt youtube