ASV piektdienas naktī raidīja 59 spārnotās raķetes “Tomahawk” uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, atriebjoties par šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem, paziņoja ASV amatpersonas.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šis gaisa trieciens veikts ASV “vitālās nacionālās drošības interesēs”. Viņš arī aicināja “civilizētās nācijas” “izbeigt slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā”.

Tas bija pirmais tiešais ASV uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai, ASV bruņotajiem spēkiem izpildot prezidenta Donalda Trampa nozīmīgāko militāro pavēli kopš viņa inaugurācijas.

Raķetes tika izšautas uz Sīriju no ASV 6.flotes karakuģiem “Porter” un “Ross” Vidusjūras austrumos. Tās tika raidītas uz Šairatas lidlauku, no kura, kā uzskata ASV, bija izlidojušas Sīrijas lidmašīnas, veicot ķīmisko uzbrukumu. Raķetes tika mērķētas uz aviobāzes lidmašīnām un skrejceļiem.

“Šī vieta bija saistīta ar Sīrijas režīma ķīmisko ieroču programmu un tieši saistīta ar šausmīgo 4.aprīļa ķīmisko ieroču uzbrukumu,” sacīja Baltā nama amatpersona.

“Mēs ar lielu ticamības pakāpi lēšam, ka šonedēļ notikušais ķīmisko ieroču uzbrukums tika veikts no šīs vietas ar aviāciju, kas pakļauta Asada režīma pavēlniecībai,” piebilda šī amatpersona.

“Mēs ar līdzīgu ticamības pakāpi arī lēšam, ka Asada režīms šajos uzbrukumos izmantoja nervu gāzi, kas līdzīga zarīnam,” sacīja amatpersona.

Trieciens bija negaidīts, jo Tramps kā ASV prezidenta kandidāts bija brīdinājis ASV neiesaistīties Sīrijas pilsoņkarā, kurš sākās pirms sešiem gadiem. Tramps tomēr asi reaģēja uz otrdien notikušo ķīmisko uzbrukumu, nosaucot to par “cilvēces negodu”, ar kuru tikušas pārkāptas “daudzas līnijas”.

Tramps iepriekš nepaziņoja par ieceri veikt gaisa triecienu Sīrijā, lai gan viņš un ASV nacionālās drošības amatpersonas ceturtdienas gaitā pastiprināja brīdinājumus Sīrijas valdībai.

Gaisa trieciens Sīrijā notika laikā, kad Tramps Floridas štatā tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu.

“Es domāju, ka tas, kas notika Sīrijā, ir viens no patiesi kliedzošiem noziegumiem, tam nevajadzēja notikt un nevajadzēja pieļaut, ka tas notiktu,” Tramps sacīja reportieriem ASV prezidenta lidmašīnā “Air Force One”, lidojot uz divu dienu samitu ar Ķīnas prezidentu Floridā.

Sīrijas valsts televīzija piektdien ziņoja, ka ir noticis “ASV agresijas akts pret Sīrijas militāriem mērķiem, izmantojot vairākas raķetes” un ir nodarīti “zaudējumi”.

ANO Drošības padome ceturtdien nespēja vienoties par prasībām pienācīgi izmeklēt ķīmisko uzbrukumu Sīrijas ziemeļrietumu pilsētā Hān Šeihūnā, kurā otrdien tika nogalināti vismaz 86 cilvēki, tai skaitā 27 bērni.

Tramps dažas stundas pēc šīs nespējas vienoties nāca klajā ar īsu televīzijas uzrunu, apstiprinot notikušo gaisa triecienu Sīrijā un aicinot “visas civilizētās nācijas” apvienoties, lai izbeigtu asinsizliešanu Sīrijā.

“Sīrijas diktators Bašars al Asads otrdien sarīkoja šausmīgu ķīmisko ieroču uzbrukumu nevainīgiem civiliedzīvotājiem, lietojot nāvējošu nervu gāzi,” sacīja Tramps. “Pat skaisti zīdaiņi tika nežēlīgi noslepkavoti šajā ļoti barbariskajā uzbrukumā.”

“Šonakt es pavēlēju veikt mērķētu militāru triecienu lidlaukam Sīrijā, no kura tika sarīkots ķīmiskais uzbrukums. ASV vitālās nacionālās drošības interesēs ir novērst nāvējošu ķīmisko ieroču izplatīšanu un lietošanu,” teica Tramps.

“Šonakt es aicinu visas civilizētās nācijas mums pievienoties, cenšoties izbeigt šo slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā un arī izbeigt visu veidu un visu tipu terorismu,” sacīja ASV prezidents.

Gaisa trieciens tika veikts neilgi pēc Krievijas brīdinājuma par potenciālām “negatīvām sekām”, ja ASV uzbruktu Sīrijai.

“Visa atbildība, ja notiks militāra rīcība, gulsies uz to pleciem, kas būs iniciējuši šādu šaubīgu traģisku pasākumu,” sacīja Krievijas vēstnieks ANO Vladimirs Safronkovs.

ASV amatpersona paziņoja, ka Vašingtona par savu gaisa triecienu Sīrijā bija iepriekš informējusi Krieviju.

Saistītās tēmas: ASVSīrijaspārnotas raķetes

youtube icon
Abonēt youtube