Basku separātistu grupējums ETA, saskaņā ar savu vienpusējo paziņojumu par atbruņošanos, nodevis Francijas policijai sarakstu ar 12 ieroču slēptuvēm, aģentūrai AFP sestdien pavēstījuši informēti avoti.

Ieroču slēptuves atrodas Žēras, Atlantijas Pireneju un Augšpireneju departamentos.

Kā vēstīts, ETA šonedēļ paziņoja, ka sestdien varasiestādēm tiks nodoti visi tā rīcībā atlikušie ieroči.

“Atbruņošanās diena ir rīt,” teikts piektdien izplatītajā grupējuma vēstulē, apstiprinot agrākās ziņas par ETA atbruņošanās plāniem.

“Pēc visa sava bruņojuma (ieroču un sprāgstvielu) nodošanas basku pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem [ETA] tagad ir atbruņojusies organizācija,” teikts vēstulē.

Tomēr ETA tālāk šajā vēstulē paskaidro, ka “process nav pabeigts” un “atbruņošanās diena ir rīt”.

“Mēs gribam brīdināt, ka procesam vēl var uzbrukt miera ienaidnieki. Vienīgā reālā garantija panākumiem ir tūkstošiem cilvēku sapulcēšanās rīt Baijonnā, atbalstot atbruņošanos,” teikts vēstulē.

Baijonna atrodas Francijas dienvidrietumos un ir lielākā pilsēta basku apdzīvotās teritorijas Francijas daļā.

Organizācija ETA (“Euskadi Ta Askatasuna”) jeb “Basku dzimtene un brīvība” tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi 829 cilvēkus. ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

2011.gada oktobrī ETA paziņoja, ka izbeidz četras desmitgades ilgušo bruņoto cīņu.

Kopš tā laika grupējums centies panākt sarunas ar Spāniju un Franciju par ETA pašlikvidēšanos apmaiņā pret abu valstu cietumos esošo aptuveni 350 kaujinieku amnestiju.

Varasiestādes apzināti ETA kaujiniekus tur atsevišķi dažādos cietumos, lai liegtu viņiem sadarbības iespējas.

Madride un Parīze atteikušās no sarunām ar ETA, uzstājot, ka grupējumam ieroči jānoliek bez jebkādiem priekšnoteikumiem.

Vēl piektdien Spānija paziņoja, ka nepiedāvās ETA neko apmaiņā pret atbruņošanos, un aicināja grupējumu izformēties, kā arī palīdzēt policijai atklāt vēl neatrisinātos noziegumus.

Madride norādīja, ka pasaulei nevajadzētu aplaudēt ETA lēmumam nodot atlikušos ieročus, jo varasiestādēm jau faktiski izdevies grupējumu sakaut.

Spānijas valdības preses pārstāvis norādīja, ka ETA kaujiniekiem būtu jāpalīdz upuru tuviniekiem, sadarbojoties ar policiju neatklāto noziegumu atrisināšanā.

Francijas un Spānijas policija pēdējo gadu laikā ir izdarījusi ievērojamu spiedienu uz ETA, aizturot simtiem kaujinieku, tostarp grupējuma vadības pārstāvjus, un konfiscējot lielu daudzumu šī grupējuma ieroču. Spānijas medijos ir izteikts pieņēmums, ka pēc veiksmīgajām policijas operācijām ETA ir atlicis maz ieroču.

Francijas laikraksts “Le Monde” jau martā ziņoja, ka ETA uzticējusi savu atbruņošanu basku organizācijai “Bizi” un ka tā tiks pabeigta 8.aprīlī.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: ETAIeročiSlēptuve

youtube icon
Abonēt youtube