Polija pirmdien piemin septīto gadskārtu kopš Smoļenskas aviokatastrofas, kurā dzīvību zaudēja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un daudzas citas augsta ranga Polijas amatpersonas.

Aviokatastrofa notika 2010.gada 10.aprīlī. Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki. Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka aviokatastrofa nebija negadījums, neraugoties uz to, ka Polijas un Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tā notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles dēļ.

Polijā valdošās konservatīvās partijas “Likums un taisnīgums” (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis, kurš ir avārijā bojāgājušā prezidenta dvīņubrālis, katastrofā tur aizdomās Krieviju un toreizējo Polijas valdību.

Īpaša Polijas valdības komisija, kas atkārtoti izmeklējusi aviokatastrofu, vēlāk pirmdien prezentēs savus atklājumus.

Aviokatastrofas piemiņas ceremonijā ziedus pie kapa Krakovas Vāveles katedrālē nolika Polijas prezidents Andžejs Duda un Leha Kačiņska meita Marta Kačiņska.

Savukārt Jaroslavs Kačiņskis plkst.8.41 (9.41 pēc Latvijas laika), kad 2010.gada 10.aprīlī lidmašīna nogāzās, nolika vainagu pie Varšavas prezidenta pils.

Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa sieva Marija un vēl 94 cilvēki, tostarp Polijas bruņoto spēku vadība un citas augstas amatpersonas, 2010.gada 10.aprīlī gāja bojā pasažieru lidmašīnas “Tu-154” katastrofā Krievijā netālu no Smoļenskas. Aviolainerī atradās 88 cilvēku Polijas amatpersonu delegācija, kas devās uz ikgadējo Katiņā nogalināto Polijas armijas virsnieku piemiņas pasākumu, kā arī astoņi apkalpes locekļi.

Saistītās tēmas: AviokatasftrofaGadskārtaPolijatraģēdija

youtube icon
Abonēt youtube