Ja esi no tiem cilvēkiem, kas savā dzīvē vēl nav saskāries vai arī zina, kā tikt galā ar “sarežģītiem” cilvēkiem, tad zini, ka tev ir dota greznība, kas tiek ne visiem. 

Daudzi no mums ir spiesti sadzīvot ar dažādiem indivīdiem – darbā, apkārtējā sabiedrībā un pat ģimenē, un dažkārt šķiet, ka šiem cilvēkiem piemīt kaut kāda pārcilvēka spēja visus izvest no pacietības.

Bet ko visbiežāk darām, kad mums apkārt ir šāda veida cilvēki? Parasti vienu no šīm trīs lietām: 1) turpināt būt pieklājīgi un klusi, līdz šie cilvēki nomierinās; 2) meklējam izeju no šīs situācijas vai 3) atļaujamies verbālu uzbrukumu šiem cilvēkiem.

Jāteic, ka pirmais risinājums nav īsti veselīgs, otrais risinājums nav visai reāls un trešais risinājums parasti sev līdzi atnes dažādas nepatīkamas sekas.

Vienīgais veids, kā veiksmīgi spēt tikt galā ar šādiem cilvēkiem ir ar saprāta palīdzību. Tas ļaus mums izprast mūsu emocijas un izvēlēties atrast pieņemamāko veidu, kā risināt problēmas.

Lūk, pieci saprātīgi un pieņemami veidi, kā tikt galā ar šiem “sarežģītajiem” cilvēkiem.

1. Kļūsti par novērotāju

Kā to izdarīt? Tev ir jākļūst par cilvēku, kas situāciju redz no malas. Tā vietā, lai iejauktos notiekošajā, mēs paejam malā un novērojam, kas notiek. Šīs reakcijas pamatā ir saprast notiekošā īslaicīgumu un to, ka tas, kas notiek mūsu acu priekšā nav nekas tāds, kas pārsniegtu saprāta robežas. Būtībā tas nozīmē to, ka mums pie sevis ir jāatkārto: “Jā, tas notiek, taču šī situācija un notiekošais nav pastāvīgs, un tas neprasa manu uzmanību.”

2. Iesācēja prāts

Bieži vien strīdi sākas tādēļ, ka cita cilvēka patiesība un uzskati nesaskan ar otra cilvēka patiesību. Strīdu situācijās nav svarīgi, kuram bijusi taisnība, jo ne vienmēr mēs varam zināt visu. Pretošanās vēlmei pierādīt savu taisnību ir labākais risinājums.

3. Izturies ar līdzjūtību

Līdzjūtība ir ārkārtīgi svarīga. Spēja tikt galā ar “sarežģītiem” cilvēkiem pieprasa prasmi izjust līdzjūtību pret citiem un pret sevi. Tas nenozīmē, ka tu piekrīti visam, ko saka otrs, tā vietā tu fokusējies uz cilvēcību.
Mums katram ir kas tāds, kas veicina mūsos impulsīvu reakciju. Līdzjūtības praktizēšana ar citiem cilvēkiem palīdz mums pašiem saglabāt nosvērtību un mieru, ļauj saprast, ka mēs katrs esam atšķirīgs.

4. Elpo dziļi

Dziļa, mierīga elpošana ir lielisks komponents tajā, lai veiksmīgi sadzīvotu ar sarežģītiem cilvēkiem. Tā vietā, lai koncentrētos uz ārējiem stimuliem (“sarežģīto” cilvēku), pievērs uzmanību savai iekšējai pasaulei un domā par savu elpošanu, tās ritmu. Ideālā variantā mums šādās situācijās būtu jāieelpo dziļi un mierpilni. Šāda elpošana palīdz nomierināt prātu un ķermeni, ļaujot saprast, kā objektīvi rīkoties šādās situācijās.

5. Smaidi un atslābini ķermeni

Smaidīšana sarežģītās situācijās ne tikai mazina iekšējo spriedzi, bet arī samazina otra cilvēka aizsargmehānismus. Smaidīšana un mierīgas pozas ieņemšana var palīdzēt novērst iespējamā konflikta veidošanos ar šo “sarežģīto” cilvēku.

Saistītās tēmas: attiecībassarežģīti cilvēki

youtube icon
Abonēt youtube