Gandrīz 42% Latvijas iedzīvotāju Lieldienu svinībām plāno tērēt 21-40 eiro, liecina “Maxima Latvija” veiktā aptauja.

Savukārt 30% respondentu svētkiem atvēlēs līdz 20 eiro, 20% aptaujāto tērēs 41-60 eiro, bet 8% svētkiem iecerējuši tērēt vairāk nekā 61 eiro.

“Jau kopš pagājušās nedēļas veikalos varam novērot, ka iedzīvotāji sāk gatavoties svētkiem, jo iepirkumu groziņos tiek liktas olu krāsas, uzlīmes, svētku dekori, saldumi un citas Lieldienu preces. Pēdējās nedēļas laikā par 146% pieauguši olu krāsu un olu uzlīmju pārdošanas apjomi, ja salīdzina ar nedēļu iepriekš. Savukārt dažādu Lieldienu saldumu pārdošanas apjomi pieauguši par 286%. Vispopulārākie Lieldienu saldumi ir šokolādes olas, kā arī šokolādes zaķu figūriņas,” novērojumos dalās “Maxima Latvija” Biznesa analītikas departamenta direktore Zane Kaktiņa.

Arī internetveikalā e-maxima.lv klienti pēdējās nedēļas laikā ir iegādājušies vairāk svētku svinēšanai nepieciešamo preču. “Lieldienu saldumu pārdošanas apjomi internetveikalā e-maxima.lv pieauguši vairāk nekā 26 reizes,” stāsta internetveikala e-maxima.lv vadītāja Sanita Bērziņa.

Olas svētkos goda vietā

Gandrīz 43% Latvijas iedzīvotāji Lieldienās iecerējuši apēst trīs vai četras olas, bet 24% – piecas vai sešas olas, vēl 21% respondentu minēja vienu vai divas olas, bet 11% aptaujāto ir pārliecināti, ka apēdīs septiņas un vairāk olu. Toties 1% iedzīvotāju Lieldienās neplāno ēst olas.

“Jau kopš aprīļa sākuma, salīdzinājumā ar marta pēdējo nedēļu, olu pārdošanas apjomi “Maxima Latvija” veikalos ir pieauguši par 15%. Taču lielāku pārdošanas apjomu pieaugumu prognozējam šajā nedēļā. Šogad Lieldienās iedzīvotāji varētu iegādāties vairāk olu nekā pērn, jo šogad vienā laikā ir gan katoļu, gan pareizticīgo Lieldienas. Pieredze liecina, ka tieši ceturtdienas pēcpusdienā pēc darba un pirms gaidāmajām garajām brīvdienām iedzīvotāji visvairāk dosies uz veikaliem, lai iegādātos visu svētkiem nepieciešamo,” norāda Z.Kaktiņa.

“Arī internetveikala e-maxima.lv klienti pēdējās nedēļas laikā ir iegādājušies par 28% vairāk olu. Tomēr vislielākais pasūtījumu apjoms prognozējams uz ceturtdienas vakaru un piektdienu, jo ceturtdien, kas ir pēdējā darba diena, iedzīvotāji steigs veikt nepieciešamos pasūtījumus,” turpina S.Bērziņa.

Kopumā “Maxima Latvija” saviem klientiem piedāvā izvēlēties no 17 dažādiem veidiem olu – dažādos iepakojumos ir pieejamas gan baltās, gan brūnās vistu olas, kā arī paipalu olas. Paipalu olas ir pieejamas 12 un 18 olu iepakojumos, bet vistu olas – 6, 10, 12 un 18 olu iepakojumos.

Svētkos pieprasīti dekori

Pēdējās nedēļas laikā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, “Maxima Latvija” veikalos Lieldienu dekoru pārdošanas apjomi pieauguši par 64%. Interesanti, ka par 128% pieauguši spilvenu pārdošanas apjomi, no kuriem visbiežāk tiek izvēlēti dekoratīvie spilveni ar svētku motīviem – zaķiem, pūpoliem, Lieldienu krāsainajām olām utt.

Domājot par olu krāsošanu, iedzīvotāji izvēlas iegādāties ne tikai speciālās krāsas, bet arī dažādus produktus, ko var izmantot olu krāsošanā.

Lielākā daļa jeb 95% aptaujas dalībnieku atzina, ka olas noteikti krāsos ar sīpolu mizām. Pie populārākajiem veidiem, ar ko krāsot olas, tika pieminētas arī bietes, melleņu ievārījums, kurkuma un speciālās krāsas. To pierāda arī novērojumi “Maxima Latvija veikalos, jo iedzīvotāju iepirkumu groziņos biežāk parādās kurkuma, sīpoli, bietes un melleņu ievārījumus, ko visvairāk izmanto olu krāsošanā.

Lielākā daļa jeb 56% iedzīvotāji Lieldienas plāno ģimenes lokā, 18% respondentu dosies ciemos pie radiem vai draugiem, 12% aptaujāto apmeklēs īpašos Lieldienu svētku pasākumus. Vēl 5% dosies uz dievkalpojumu baznīcā, 4% respondentu šajos svētkos jāstrādā, bet vēl 5% minēja citu variantu, kā piemēram, došanos ceļojumā ārpus Latvijas, dzimšanas dienas svinēšanu vai došanos uz kafejnīcu.

Atgādinām, ka Pirmajās Lieldienās, 16.aprīlī, visi “Maxima Latvija” veikali durvis klientiem vērs tikai plkst.10:00. Izmaiņas darba laikos plānotas tā, lai darbinieki varētu Pirmo Lieldienu rītu pavadīt kopā ar ģimenēm un saviem tuvajiem. Pārējās dienās veikalu darba laiks nav mainīts. Ar visu “Maxima Latvija” veikalu darba laiku svētkos varat iepazīties šeit.

Savukārt internetveikals e-maxima.lv 16.aprīlī piegādes neveiks, bet pārējās dienās piegāžu laiki nav mainīti.

Aptauja par svētku svinēšanas paradumiem bija izvietota “Maxima Latvija” mājas lapā laika posmā no 4.aprīļa līdz 11.aprīlim, un tajā kopumā piedalījās 1254 respondenti.

 


Foto: pexels

Saistītās tēmas: AptaujaLieldienas

youtube icon
Abonēt youtube