Ja esi deviņdesmito gadu bērns, tad noteikti atcerēsies, ka tava bērnība nebija iedomājam bez Tamagochi – mazas, uz baterijām darbināmas rotaļlietas, kas ļāva tev rūpēties par digitālu dzīvnieciņu, to audzinot, barojot un mīlot.

Tamagochi tika izlaisti 1996. gadā, un tie ātri vien iekaroja ikviena sirdi, jo tā bija iespēja būt nedaudz atkarīgam no plastikāta spēļmantiņas, kuras pamatā bija dzīvnieciņa audzēšana.

Tamagochi bija olas formas ierīce, kurā tev jābaro un jātīra aiz sava dzīvnieciņa. Tamagochi bija kā digitāla zelta zivtiņa, kura ātri vien pārņēma cilvēku ikdienu. Šī rotaļlieta tika izpirkta teju visā pasaulē. Jāteic, ka bija pat tādi fani, kuri kolekcionēja visas iespējamās Tamagochi ierīces, kaut arī visas būtībā bija vienādas.

Kas šo rotaļlietu padarīja tik īpašu?

“Tā bija pirmā “reālā laika” rotaļlieta. Tā bija pietiekami maza, lai paņemtu visur līdzi, tā vienmēr ir ieslēgta, un cilvēkiem pār to bija maz kontroles. Tamagochi bija pirmais virtuālais rotaļu zvērs, kuram bija pašam sava personība un liktenis,” stāsta Pīters Dženkinsons, “Toylogist” redaktors. “Kaut arī laiki ir mainījušies un tehnoloģijas attīstījušās, cilvēki alkst baudīt nostaļģiju. Jāteic, tā nemaz nekur nav pazudusi – joprojām spēlējam galda spēles, ejam uz vecmodīgām kafejnīcām un skatāmies vecas filmas.”

Šobrīd Tamagochi pieejami vien Japānā, un mazumtirdzniecības cena ir 2 000 jēnas jeb aptuveni 15 eiro.

Šobrīd visi var sarosīties, jo tiek plānots atgriezt oriģinālo Tamagochi tirdzniecību Amerikā, tas nozīmē, ka drīz viena varēsim sagaidīt teju tādu pat bumu, kā “Pokemon GO” laikā. Vēl nav zināms, kad šīs rotaļlietas parādīsies citviet pasaulē, bet ja nu nevari sagaidīt, vari tos iegādāties “Amazon Japan” par aptuveni 20 eiro.

Vai arī tev šī bija viena no iemīļotākajām rotaļlietām?

 

Saistītās tēmas: rotaļlietaTamagochi

youtube icon
Abonēt youtube