Latvijā lielākais olu un olu produktu ražotājs “Balticovo” šogad Lieldienās plāno par apmēram 5% lielākus pārdošanas apmērus nekā gadu iepriekš, aģentūrai BNS pastāstīja kompānijas komercdirektors Toms Auškāps.

Viņš arī atzīmēja – tā kā šogad Lieldienas visu konfesiju kristiešiem sakrīt vienā nedēļā, olu ražotājiem ir nopietns izaicinājums spēt piepildīt veikalu plauktus ar produkciju, jo neatkarīgi no svētkiem, kurus svin cilvēki, dējējvistas nemaina izdēto olu daudzumu.

Komentējot Latvijas iedzīvotāju olu patēriņa paradumus, Auškāps norādīja, ka Latvijā dominējošais kritērijs olu iegādē ir cena. Līdz ar to pagaidām lielākais pieprasījums Latvijā ir pēc sprostos turēto vistu olām.

Tāpat Auškāps atzīmēja, ka dažādos reģionos cilvēki izvēlas olas ar atšķirīgas krāsas čaumalām, taču pēc garšas un uzturvērtības olas ar baltajām un brūnajām čaumalām neatšķiras. Padomju laikā Latvijā pārdošanā bija tikai baltās olas, ko noteica centralizētās ražošanas aspekti PSRS teritorijā, taču deviņdesmitajos gados tradīcijas mainījās un cilvēki Latvijā sāka priekšroku dot brūnajām vistu olām. Vienlaikus Igaunijā populāras ir gan baltās, gan brūnās olas, Čehijā, Slovākijā un Polijā pieprasītākās ir brūnās olas, bet Skandināvijā patērētāji izvēlas tikai baltās olas.

Viņš piebilda, ka Latvijā baltās olas kļūst populārākas tikai Lieldienu periodā, jo tās iespējams atraktīvāk un košāk nokrāsot. “Mums kā ražotājam nebūtu racionāli uzturēt balto vistu ganāmpulku visu gadu, lai šo balto dējējvistu olas izmantotu tikai dažas dienas gadā. Tāpēc Lieldienu periodā iepērkam šīs olas ārpus Latvijas,” teica “Balticovo” komercdirektors.

“Balticovo” pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. “Balticovo” apgrozījums 2015.gadā bija 45,939 miljoni eiro, bet peļņa – 5,576 miljoni eiro. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir BCO, kam pieder 95,42% akciju, bet pārējās akcijas pieder vairākām privātpersonām. Uzņēmums ir orientēts uz darbību Latvijas un starptautiskos tirgos.

Saistītās tēmas: BalticovoLieldienasOlaspārdošanas apmēri

youtube icon
Abonēt youtube