Šogad pieprasījums pēc Lieldienu precēm varētu būt lielāks nekā pagājušajā gadā, jo katoļu un pareizticīgo Lieldienas šogad tiks svinētas vienā laikā, aģentūrai BNS prognozēja aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

“Maxima Latvija” komunikācijas speciāliste Zane Udrase aģentūrai BNS teica, ka šogad pieprasījums pēc Lieldienu precēm varētu būt lielāks nekā pērn, jo šogad gan katoļu, gan pareizticīgo Lieldienas ir vienā laikā. Pēc viņas teiktā, iedzīvotāji laicīgi gatavojas svētkiem un pēdējās nedēļas laikā “Maxima Latvija” veikalos iegādājas dažādus dekorus, saldumus, olu krāsas un citu svētku svinībām nepieciešamo.

Viņa prognozēja, ka lielākā olu, majonēzes, kuliču, biezpiena un citu produktu pirkšanas aktivitāte varētu būt bijusi dienu pirms Lielās piektdienas, kad iedzīvotāji pēc darba un pirms gaidāmajām garajām brīvdienām visvairāk dodas uz veikaliem.

Arī mazumtirgotāja “Elvi Latvija” komercdirektore Laila Vārtukapteine aģentūrai BNS norādīja, ka Lieldienu svinēšanas laiks dažādās reliģiskajās tradīcijās atšķiras, taču šis ir viens no retajiem gadiem, kad pareizticīgie un citu konfesiju pārstāvji Lieldienas svin vienā nedēļas nogalē. “Ņemot vērā šo faktu, pieprasījums pēc visa veida Lieldienu precēm šogad noteikti būs lielāks nekā pērn,” viņa prognozēja.

Vārtukapteine sacīja, ka produktus un citas Lieldienu svinēšanai nepieciešamās lietas pircēji parasti iegādājas pirms pašiem svētkiem. “Lieldienu laikā ievērojams pieprasījuma pieaugums ir ceturtdienas vakarā, kad cilvēki sāk plānot brīvdienu norisi, daudzi dodas uz laukiem, brīvdienas plāno pavadīt ciemos pie savējiem, ko ikdienā tik bieži satikt neizdodas. Tad vairāk tiek pirkti dažādi produkti ar ilgāku uzglabāšanas laiku, pieaug pieprasījums pēc dažādiem dzērieniem, konservētiem produktiem,” teica Vārtukepteine.

Pēc viņas teiktā, lielākais apgrozījuma pieaugums veikalos “Elvi” parasti Lieldienu laikā ir vērojams Klusajā sestdienā, kad cilvēki jau ir mazliet atpūtušies no darba nedēļas steigas un saplānojuši Lieldienu svinībām nepieciešamo. Lieldienu laikā produktu izvēli nosaka cilvēku plāni pavadīt četras gaidāmās brīvdienas. Pircēji uz šiem svētkiem ik gadu iegādājas olas, majonēzi un izejvielas dažādu salātu gatavošanai, kā arī Lieldienu dekorus. Taču daļu no pirkumiem nosaka gaidāmie laikapstākļi. Ja spīd saule, daudzi izvēlas Lieldienas pavadīt pie dabas, tāpēc aug pieprasījums pēc produktiem gatavošanai svaigā gaisā, vienreiz lietojamiem traukiem un precēm atpūtai.

Mazumtirgotāja “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite aģentūrai BNS teica, ka dažādās preču grupās pieprasījums šogad var mainīties, piemēram, pieprasījums pēc olām varētu saglabāties pagājušā gada līmenī vai arī nedaudz palielināties. Pēc viņas teiktā, pieprasījums pēc šiem Lieldienu produktiem pieaug jau divas nedēļas pirms svētkiem, bet aktīvākā interese par saldumiem ir tieši svētku dienās, kad pieprasījums palielinās aptuveni trīs reizes vairāk nekā ikdienā.

Jau ziņots, ka šogad Lieldienu brīvdienas ir no 14. līdz 17.aprīlim.

Saistītās tēmas: LieldienasLieldienu preces

youtube icon
Abonēt youtube