ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija izbeidz līdzšinējo praksi informēt sabiedrību par Baltā nama apmeklētāju identitāti, jo uzskata, ka šādas informācijas publicēšana rada “smagu risku nacionālajai drošībai un bažas par privātumu,” piektdien ziņoija ASV mediji.

Saskaņā ar jauno politiku Baltā nama amatpersonu ziņā būs izlemt, vai ir jāizpauž to apmeklētāju vārdi, kas tiekas ar prezidentu vai viņa galvenajiem padomdevējiem, vēstīja laikraksts “Washington Post”.

Šis ir kārtējais jaunās ASV administrācijas pasākums, lai ierobežotu reportieru un sabiedrības piekļuvi informācijai par izpildvaras un tās galveno amatpersonu darbības aizkulisēm. Pirmais no šiem pasākumiem bija Trampa atteikšanās publiskot savas nodokļu deklarācijas.

Trampa administrācijas amatpersonas piektdien paziņoja, ka interneta vietnes slēgšana, kurā bija informācija par Baltā nama apmeklētājiem, ļaus ietaupīt nodokļu maksātāju naudu – 70 tūkstošus ASV dolāru līdz 2020.gadam, ziņoja “Washington Post”.

Iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas administrācija bija informējusi par gandrīz visiem Baltā nama apmeklētājiem, tomēr paturot noslēpumā dažus privātus viesus, piemēram, Obamas meitu draudzenes.

Pilsonisko brīvību un atklātības atbalstītāju organizācijas kritizēja jaunās pārmaiņas.

“Tramps ir uzbrucis presei, kad tā ziņoja par viņu. Viņš ir veicinājis neīstas un pilnīgi nepatiesas informācijas parādīšanos ziņās … Viņš ir izvairījies no savu nodokļu deklarāciju izpaušanas, un viņš ir izvairījies publiskot informāciju par saviem interešu konfliktiem,” sacīja Amerikas Pilsonisko brīvību savienības politiskais direktors Faizs Šakirs.

“Vienīgais saprātīgais secinājums ir uzskatīt, ka Trampa administrācijai ir daudz lietu, kuras tā mēģina slēpt,” konstatēja Šakirs.

 


Foto: flckr

Saistītās tēmas: apmeklētājiASVBaltais nams

youtube icon
Abonēt youtube