Tā kā Lieldienās ierasts galdā likt pašu rokām krāsotas un izdaiļotas olas, svarīgi saprast, ko un kā izmantot, lai tās izskatītos un arī garšotu labi. Olu krāsošanā varam izvēlēties kā dabiskus izejmateriālus, tā arī veikalā nopērkamās ķīmiskās krāsas, kurām jau uz iepakojuma sniegta instrukcija, kā pareizi un pēc iespējas labāk sapucēt olas. 

Sniegsim padomus gan tajā, kādu dabiskos izejmateriālus izvēlēties un to, kā tad olas padarīt koši zaļas vai citā izvēlētā varavīksnes krāsā.

Sāksim ar olu sagatavošanu: lai uz tām labāk turētos tevis izvēlētā krāsa, ar vieglu sāls vai etiķa ūdeni noskalo olas. Tādā veidā no olām tik noņemtas liekās taukvielas, kas varētu traucēt krāsai pieķerties pie olas virsmas. Lai ūdens, kurā saliktas, piemēram, kļavu vai sīpolu mizas, būtu jaudīgāks un krāsa intensīvāk pieķertos olai, ielej ūdenī vienu ēdamkaroti etiķa, taču ar to nepārspīlē. Etiķis olas čaumalu var padarīt plānāku.

Lai olas vārot nesaplīstu, iesakām tās pirms likšanas ūdenī, paturēt kādu laiku istabas temperatūrā.

Olas vari likt arī aukstā ūdenī, negaidot, kad tas sakarst. Tā ola sakarsīs pakāpeniski ar ūdeni līdz ar to tā neieplaisās. Esi uzmanīgs ar ūdens temperatūru. Ja ūdens katlā burbuļos, olas tajā lēkās un var sisties pret katliņa malām vai viena pret otru, kā rezultātā tās var ieplīst. Pēc tam, kad olas vārījušās apmēram 10 minūtes, izņem no katliņa un liec aukstā ūdenī. Pēc tam olas nebrucini, citādāk noies iegūtā krāsa. Lai tās mirdzētu, iezied ar nelielu daudzumu eļļas.

Kā krāsosim? 

Iespējami vairāki veidi olu krāsošanā. Varam izvēlēties dabiskos izejmateriālus un varam iegādāties īpašas krāsvielas veikalā.

Tā kā Lieldienu olu krāsošana ir radošs process, viss ir tavās rokās!

Dabiskie līdzekļi, toņi

Ja vēlies, lai tavas olas ir vienā, izteiksmīgā tonī, tad tās vienkārši liec kādā no dabas velšu novārījumiem, izvāri, atdzesē un liec galdā. Taču, ja vēlies, lai olas būtu raibu raibas un ar dažādiem ornamentiem, vari izmantot marli, kādu auduma gabaliņu vai vecu zeķubiksi, kurās tās ietīt. Nevārītas olas sākotnēji notīri, pēc tam izvēloties dažādus zaļumus, rīsus, prosu, auzu pārslas, egļu zarus utt., izrotā tās un ietin izvēlētajā auduma gabaliņā. Un pēc tam liec ūdenī.

Rakstu veidošanai vari izmantot arī sveci vai vaska krītiņu ar kuru zīmē uz olas, tomēr esi uzmanīgs un nespied pārāk spēcīgi, lai netraumētu olas čaumalu.

Sīpolu mizas – šī ir vispopulārākā metode, kā Lieldienu olas padarīt piesātināti brūnas. Visvienkāršākais veids, kā krāsot olas sīpolu mizās ir: katlā liec sīpolu mizas. Ja vēlies intensīvāku toni, izvēlies sarkano sīpolu mizas. Tās aplej ar ūdeni un apmēram stundu novāra šīs mizas. Pēc tam izrotāto olu liec sīpolu mizās un vāri apmēram 10 minūtes. Ja olas vēlies pavisam piesātināti sarkanīgi brūnas, pašu oli ietin sīpolu mizās un liec novārījumā.

Melnās tējas novārījums – šajā novārījumā olas pārtaps koši brūnas. Savāri melnās tējas novārījumu, liec tajā olas un pēc tam paturi ūdenī vēl 1-2 stundas.

Biešu sulas novārījums – lai iegūtu aveņu sarkanu nokrāsu, litru sarkano biešu sulas savāri kopā ar divām ēdamkarotēm etiķa. Olas liec karstajā šķidrumā un paturi tajā 1-2 stundas.

Upeņu sula, ievārījums – iegūsi violeti sarkanu nokrāsu. Upeņu ievārījumu sajauc ar ūdeni un liec vārīties. Liec ūdenī olas un vāri apmēram 10 minūtes. Pēc tam, kad tās uzvārījušās, izņem no karstā ūdens, atdzesē aukstā ūdenī un pēc tam liec atpakaļ katlā uz 30 – 40 minūtēm.

Kumelītes un bērzu pirts slotas – ar šādu novārījumu olas pārtaps dzeltenīgi zaļas. Kumelītes ar ziediem vai kaltētas bērzu lapas pārlej ar apmēram vienu litru verdoša ūdens un ļauj kādu stundu ievilkties. Pēc tam šajā novārījumā liec savas olas. Pēc tam kā ierasts – olas noskalo aukstā ūdenī un uz 30 minūtēm liek atpakaļ novārījumā.

Pūpolu zari ar visu mizu iegūsi koši dzeltenu toni. Ja izvēlies šādu metodi, tad sākotnēji apmēram 40 – 60 minūtes pūpolu zarus ar visu mizu novāri, pēc tam liec vārīties olas.

Alkšņu mizu novārījums – ķieģeļu dzeltenam tonim. Mizas aplej ar verdošu ūdeni un ļauj krāsai izveidoties apmēram 30 minūtes. Katlā liec olas, vāri un pēc tam noskalo ar aukstu ūdeni. Košākam, intensīvākam tonim olas ieliec atpakaļ novārījumā uz apmēram 30 minūtēm.

Aroniju sula violeti zilam tonim – apmēram 1/2 litru aroniju sulas atšķaidi ar nelielu daudzumu ūdens un vāri. Novārījumā liec olas. Ja vēlies, lai olas ir pavisam zilgani violetas, noskalo tās ar aukstu ūdeni un uz 30 minūtēm liec katlā ievilkties.

Ja savas olas vēlies krāsot šajos dabiskajos materiālos, vislabāk izvēlēties baltas olas, jo tās vislabāk spēs uzņemt krāsu un tās krāsas būs intensīvākas, izteiksmīgākas.

Ja vēlies savas olas krāsot ar veikalos nopērkamām krāsām, tad viss ir vienkārši – uz iepakojuma ir norādījumi, kas palīdzēs saprast, ko ar katru konkrēto krāsu darīt.

Kā pasniegt? 

Olas pēc tam, kad tās ir pabeigtas vārīt un ir atdzesētas, neberzē tās, citādi noies iegūtā krāsa. Lai tās būtu skaisti spīdīgas, viegli ar vati nosmērē tās ar eļļu. Liec tās skaisti izrotātā groziņā, kā pamatu izmantojot sūnas, salmus vai citus dabas materiālus.

RītaKafija.lv komanda visiem vēl priecīgas Lieldienas! Lai izdevušās olu kaujas ar skaisti nokrāsotajām olām! 

Foto: shutterstock

Saistītās tēmas: LieldienasLieldienu olasolu krāsošana

youtube icon
Abonēt youtube