Gandrīz nekāda. Nemocīsim un pastāstīsim.

Tātad, 1943. gada 19. aprīlī pirmo reizi pasaulē cilvēks izmēģināja LSD un tad apsēdās uz velosipēda, lai dotos mājās.

Šis pirmais cilvēks bija šveices ķīmiķis Alberts Hofmans. Sakumā, dažas dienas pirms 19. aprīļa, Hofmans vienkārši iemērca pirkstu galiņus nezināmā vielā. Tas ir, zināmā, bet ar nezināmu efektu.

Tad nu pienāca 19. aprīlis, kad Hofmans tomēr nolēma izmēģināt šo vielu iekšēji un uzņēma 250 mikrogramu LSD. Pēc neilga laika viņam sāka griezties galva un parādījās dīvaina uztraukuma sajūta.

Drīzumā viņš nolēma izvēdināt galvu un doties mājās uz visiem tik iecienītā transporta – velosipēda. Tieši braukšanas brīdī viņš sāka izjust preparāta iedarbību.

Hofmana subjektīvā sajūta bija tāda, ka pedāļu griešanas ātrums likās viņam ļoti lēns, taču realitātē viņš brauca ļoti ātri.

Kad Hofmans beidzot tika līdz mājām, viņš lūdza asistentu izsaukt ārstu un izdzēra piena glāzi kā pretindi.

Ieradies ārsts nesaskatīja nekādas novirzes, izņemot paplašinātas acu zīlītes. Taču vairāku stundu laikā Hofmans atradās murgainā stāvoklī: viņam likās, ka ir apsēsts ar dēmoniem, ka viņa kaimiņiene ir ragana, ka mēbeles mājās viņam draud. Tad nemiera sajūt atkāpās un to nomainīja krāsaini apļu un spirāļu formas, kas nepazuda pat aizvērtu acu priekšā.

22. aprīlī Hofmans aprakstīja par savu pētījumu un eksperimentu, ko vēlāk pievienoja grāmatā “LSD – My Problem Child“.

“Mājās es atgūlos un iegrimu patīkamā apskurbumam līdzīgā stāvoklī, ko raksturoja ārkārtīgi stimulēta iztēle. Šajā sapnim līdzīgajā stāvoklī, guļot ar aizvētām acīm (dienasgaisma man šķita nepatīkami spilgta), es skatīju fantastisku attēlu un neparastu formu straumi, kam raksturīga bija intensīva, kaleidoskopiska krāsu spēle,” rakstīja autors.

Ar LSD, ko Hofmans nosauca par “zālēm dvēselei”, sāka eksperimentēt daži inteliģences pārstāvi, atzīstot tā efektus par lietderīgiem un pat neaizvietojamiem pašizziņai, iztēles un prāta stimulēšanai un tāda radošuma sasniegšanai, kas nav gūstams nevienā citā veidā. Hofmans nodzīvoja garu mūžu – 102 gadus, bet īsi pirms nāves tika atzīts par šīs pasaules dižāko dzīvojošo ģēniju.

 


Foto: Anastasia-Artist

Avots: draugiem.lv

Saistītās tēmas: HofmansLSDVelosipēda diena

youtube icon
Abonēt youtube