Mobilo sakaru operators “Bite Latvija” (“Bite”) iegādājies telekomunikāciju uzņēmumu “Unistars”, tādējādi sperot būtisku soli pretī 5G tīkla ieviešanai Latvijā, aģentūrai BNS pavēstīja “Bite” vadītājs Kaspars Buls.

“Unistars” pieejamās frekvences atbilst pašlaik izvirzītājai 5G tehnoloģijas definīcijai, uz kuru pamatojoties tiek izstrādāts 5G standarts.

“Jaunākās 5G tehnoloģijas, kas tiek izstrādātas Ķīnā un ASV, atbalsta to pašu frekvenci, ko nodrošina “Unistars”, līdz ar to sadarbībā ar jauniegādāto kompāniju varēsim ātrāk sākt 5G tīkla testus un attīstīt jaunus, inovatīvus produktus un pakalpojumus,” pauda Buls.

Pēc uzņēmumā vēstītā, kamēr Eiropā tiek lemts par 5G standartu, “Bite” sper pirmos soļus šīs tehnoloģijas ieviešanai. Pirmais solis bija pērn sadarbībā ar globālo informācijas komunikācijas tehnoloģiju kompāniju “Huawei” parakstīta vienošanās par 5G izveidi un uzstādīta pirmā 4,5G bāzes stacija Latvijā – līdz šā gada jūnijam tādas kopā būs septiņas. Savukārt otrais solis ir “Unistars” iegāde.

“Pašlaik mūsu galvenais uzdevums – sagatavot reālu infrastruktūru brīdim, kad Eiropā tiks noteikts 5G standarts, sakārtoti politiskie jautājumi un kļūs pieejamas šo tehnoloģiju atbalstošās ierīces,” pauda “Bite” tehniskais direktors Gints Butens.

Pasaules tendences liecina, ka jaunākās paaudzes interneta jeb lietu interneta un mājas bezvadu interneta, kuru darbību nodrošinās 5G, popularitāte tuvāko piecu gadu laikā ievērojami pieaugs. 5G kā tehnoloģija ir būtisks lēciens uz priekšu datu pārraides kvalitātē – tas nozīmē ne tikai lielāku ātrumu, bet arī stabilitāti un kapacitāti kā tādu. Līdz ar šīs tehnoloģijas attīstību arī uzņēmumiem pavērsies jaunas iespējas produktu un pakalpojumu sniegšanā, arī izgudrošanā.

“Esošajā situācijā, kad strauji attīstās digitāli un tehnoloģiskie risinājumi, ierīču lietošana un datu pārraides apmēri turpina pieaugt, pāreja uz 5G ir tikai laika jautājums. Pašlaik mobilo operatoru izmantotā 4G tehnoloģija spēj apkalpot visu datu plūsmu, taču nākotnes prognozes liecina, ka būs nepieciešamas krietni lielākas pārraides jaudas, ko var sniegt tieši 5G,” skaidroja Butens.

Paredzams, ka pirmās 4,5G ierīces Eiropas tirgū parādīsies šā gada maija beigās, jūnija sākumā, bet pirmās 5G ierīces – 2018.gada beigās. Savukārt ekspertu prognozes liecina, ka 5G frekvences ieviešana Eiropā plašākā mērogā varētu notikt pēc 2020.gada.

Pašlaik 5G standarts paredz interneta lejupielādes ātrumu līdz 10 Gbit sekundē un tīkla latentumu jeb aiztures laiku vienu milisekundi, kas faktiski ļauj nodrošināt reāllaika pakalpojumus, kā arī kapacitāti līdz miljonam ierīču uz kvadrātkilometru.

“Unistars” turpinās darbību kā “Bite” meitasuzņēmums. No šodienas uzņēmuma valdē ir izmaiņas – valdes priekšsēdētājs ir Kaspars Buls, bet valdes locekle Anna Fadejeva. Darījuma summa netiek publiskota.

Jau vēstīts, ka “Bite” pērn strādāja ar 79,668 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 16,8% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 30,6% un bija 8,645 miljoni eiro. Šie ir konsolidētie “Bite Latvija” un meitasuzņēmuma “TeleTower” finanšu dati.

Uzņēmums pilnībā pieder Lietuvā reģistrētajam “Bite Lietuva”.

“Unistars” 2015.gadā strādāja ar 586 030 eiro apgrozījumu un cieta 158 373 zaudējumus. Līdz šim uzņēmums piederēja Rumānijas pilsonei Īleanai Rutmanai (80,3%) un SIA “IAR Consulting” (19,7%).

Foto: Shutterstock

Saistītās tēmas: 5G frekvenceBITEBite LatvijaUnistars

youtube icon
Abonēt youtube