Šodien Jums pastāstīšu par kafiju. Par tās labajām un sliktajām īpašībām, par modernākajiem uzskatiem, kādi šobrīd pasaulē valda jautājumos, kas skar kafijas lietošanu.

Uzturs ikdienā

Ja runa ir par pārtikas produktiem, kurus mēs lietojam ikdienā un to ietekmi uz mūsu veselību, pie mums, Latvijā, bieži vien tiek pieļautas divas rupjas kļūdas. Un tās, diemžēl, pieļauj ne tikai pacienti, bet arī ārsti.

Pirmā kļūda: bieži vien pārtikas produktos tiek meklēta kāda galvenā “sliktā – indīgā” sastāvdaļa, kas varētu būt vainojama pie cilvēku sliktās pašsajūtas. Dažkārt tiek uzskatīts, ka, ja uzturā tiek lietoti asi ēdieni, piemēram, sinepes, tas var sabeigt veselību – kuņģī var rasties caurumi, var izraisīt asiņošanu un citas smagas slimības.

Cilvēki, būsim daļa no modernas sabiedrības! Nevajag meklēt ļaunumu pārtikas produktos, kas mūsdienās tiek rūpīgi pārbaudīti, pirms nokļūst uz mūsu šķīvjiem!

Patiesībā mēs šajā pasaulē esam piedzimuši ar neparasti spēcīgu kuņģa – zarnu traktu! Sabojāt, kaitēt kuņģa – zarnu traktam, ēdot pārtikas produktus (nav runa par alkoholu, piemēram) nemaz nav iespējams! Saprotams, ka provocēt savu pašsajūtu ar pārēšanos arī nav prātīgi, jo tas var izraisīt nepatīkamas sajūtas, taču saslimt, izraisot kādu asiņošanu vai citas nopietnas slimības – tie ir māņi!

Otrā kļūda: Dažkārt pacienti pārtikas produktos meklē kādu spēcīgu “aizstāvi” savam vēderam. Diemžēl medijos arīdzan slavina šādus uztura bagātinātājus un daudz ko citu, taču īstenībā no tā visa nav nekāda labuma, nē, nekas ļauns tas nav, taču arī nekādu labumu nedod.

 

Kafijai – jā vai nē?!

Viens no produktiem, kas visos laikos bijis ļoti aktīvi apsriests, ir kafija.  Agrāk patiešām uzskatīja, ka kafija nav laba sirdij, nervu sistēmai, nav lietojama, ja cilvēkam ir paaugstināts asinspiediens, gastrīts… Tagad, pēc veiktiem vērienīgiem pētījumiem, mediķu domas ir pilnīgi mainījušās!

Lūk, kas tika atklāts kādā no pētījumiem – cilvēkiem, kas cieta no aknu iekaisuma (hepatīta) un četras reizes dienā dzēra kafiju, aknu iekaisums apstājās, neprogresējot, 75% gadījumu! Kas ir par ¾ vairāk kā citai cilvēku grupai, kas cieta no hepatīta, bet kafiju ikdienā nelietoja! Tie ir satriecoši dati, kuri zinātniski pierādījuši, ka kafija nevis bojā, bet stiprina aknas!

Arī tiem, kas cieš no augsta asinspiediena, kafiju drīkst lietot! Protams, jāatceras, ka viss, kas ir par daudz, ir par skādi –  nav tā jādzer tik daudz, ka vakarā ir grūti aizmigt un dreb rokas. Jāievēro mērenība.

 

Kafija nav panaceja

Kafija ir labs un noderīgs uztura produkts. Tomēr atgriežoties sākumā – protams, ka nevajag cerēt, ka tagad jūs sāksiet lietot ikdienā kafiju un visas jūsu veselības problēmas tiks atrisinātas. Neesiet naivi! Un vēl tikpat svarīgi – ikvienam ir jādzīvo komfortā  ar sevi. Ja kafija negaršo, tā nav jālieto. Un tas nebūt nenozīmē, ka cilvēks, kas nelieto kafiju pavisam noteikti saslims ar kādu kuņģa – zarnu trakta slimību. Tā nav. Ja kafija negaršo, tā nav jādzer. Kafija nav panaceja.

Tai pat laikā es būšu pretinieks tiem, kas apgalvo, ka tēja ir veselīgāks dzēriens par kafiju. Tieši pretēji – kafija ir dabisks un veselīgs produkts, un ir zinātniski pierādīts, ka stiprina asinsvadu sistēmu, labvēlīgi iedarbojas uz aknām, sirdi un kuņģa – zarnu traktu.

Slava kafijai! Un slava tiem, kas ārsti būdami, ir pratuši mainīt savus uzskatus. Kopumā ņemot, šobrīd visa pasaulē, arī Latvijā, kafija tiek uzskatīta par veselīgu dzērienu, kas cilvēka veselībai nevis kaitē, bet tieši otrādi – palīdz.

 

 

 

 

Saistītās tēmas: danilānskafijaNo Danilāna kabinetaveselība

youtube icon
Abonēt youtube