Saeimas Tautsaimniecības komisija otrdien, 2.maijā, atbalstīja deputātes Jūlijas Stepaņenko  (“Saskaņa”) priekšlikumu, kas paredz arī turpmāk atļaut cirka izrādēs izmantot nebrīvē dzimušus savvaļas sugu dzīvniekus. Līdz ar, to martā atbalstītajam liegumam faktiski nav nekādas jēgas. 

 

Liegums attiektos tikai tiem uz dzīvniekiem, kuri sagūstīti savvaļā un nogādāti cirkā. Par to otrajā lasījumā jālemj būs Saeimai. Pirmajā lasījumā parlaments savukārt atbalstīja priekšlikumu, kas paredzēja savvaļas sugu dzīvnieku aizliegumu cirka izrādēs neatkarīgi no tā, kur tie dzimuši.

Pret Stepaņenko priekšlikumu bija deputāts Ingmārs Līdaka (Zaļo un Zemnieku savienība), kurš uzsvēra – nezinot cirkus, kas vispār izmantotu savvaļā ķertus dzīvniekus. “Ne cirki, ne zoodārzi dzīvniekus dabā neķer turēšanai nebrīvē. Pamatā visām šīm sugām ir pietiekoša nebrīves populācija,” vērtēja Līdaka. Jau ziņots, ka Saeima marta beigās pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus, kas tostarp paredz aizliegumu dažādās atrakcijās, arī cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus. Šāda kārtība attiecināma arī uz ceļojošajiem cirkiem. Taču aizliegums neattieksies uz priekšnesumiem, kuros uzstājas mājas vai lauksaimniecības dzīvnieki, piemēram, zirgi un pūdeļi.

Iepriekš šie Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijā neguva atbalstu.

Foto: publicitātes foto

Saistītās tēmas: cirksRīgas cirkssavvaļas dzīvnieki

youtube icon
Abonēt youtube