Spēcīga smilšu vētra ceturtdien ietinusi pelēku putekļu mākoņos plašas teritorijas Ķīnas ziemeļos, ieskaitot Pekinu.

Atcelti gandrīz pussimts lidmašīnu reisi, varas iestādes ieteikušas bērniem un vecākiem ļaudīm uzturēties iekštelpās. Sliktās redzamības dēļ autovadītāji brīdināti samazināt braukšanas ātrumu.

Desmitiem miljonu cilvēku astoņās Ķīnas provincēs un autonomajos reģionos aicināti izmantot sejas maskas, lai pasargātu no putekļiem acis un elpceļus.

Pekinā gaisa piesārņojums ar sīkajām putekļu daļiņām PM2,5, kuras, nokļūstot elpceļos, var izraisīt nopietnas problēmas, sasniedzis 500 mikrogramus uz kubikmetru, kamēr saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) noteiktajiem standartiem PM2,5 daļiņu koncentrācija gaisā nedrīkstētu pārsniegt 25 mikrogramus uz kubikmetru.

Kā vēsta Ķīnas oficiālais telekanāls CCTV, smilšu vētra līdz piektdienai var aptver lielu teritoriju valsts ziemeļrietumos.

Pavasara smilšu vētras izceļas Mongolijā un Ķīnas Iekšējās Mongolijas autonomajā reģionā, kur aizvien palielinās tuksnešu platības. Spēcīgi vēji tur uzrauj gaisā putekļus un izkaltušo augsni, kas tālāk sajaucas ar rūpniecisko piesārņojumu.

 


Foto: wikimedia

Saistītās tēmas: ĶīnaPutekļu mākoņiSmilšu vētra

youtube icon
Abonēt youtube