No šodienas, 2017.gada 10.maija, vairāk nekā 120 000 Swedbank klientu par teju divām trešdaļām saruks maksa par viņu 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plāna pārvaldīšanu. To nodrošinās Swedbank Ieguldījumu Pārvaldes Sabiedrības lēmums samazināt pensiju ieguldījumu plāna “Stabilitāte” pārvaldīšanas maksas pastāvīgo daļu no likumā noteiktā 1% līdz 0,39%. “Stabilitāte” ir populārākais konservatīvais otrā pensiju līmeņa plāns Latvijā, un komisijas samazinājums tā dalībniekiem kopumā ļaus ietaupīt vismaz 1,9 miljonus eiro gadā.

Swedbank pensiju plāns “Stabilitāte” šobrīd ir vienīgais konservatīvais pensiju plāns Latvijā, kura pārvaldīšanas maksas pastāvīgā daļa ir mazāka par 1%, jo tādu to nosaka spēkā esošais Valsts fondēto pensiju likums. Īstenot šādu soli izdevies, pateicoties Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) akceptam.

Esam saņēmuši FKTK atļauju šādam maksas samazinājumam, jo tas ir labvēlīgs klientiem. Vienlaikus aicinām Labklājības ministriju sadarbībā ar regulatoru veikt likuma grozījumus, kuri dotu iespēju tirgus spēlētājiem samazināt savas komisijas bez bažām un tādejādi uzlabot pensiju plānu ienesīgumu,” komentē Swedbank Ieguldījumu Pārvaldes Sabiedrības direktors Pēteris Stepiņš.

Vēsturiskais lēmums par komisiju samazināšanu tapis garākā laika posmā, ņemot vērā daudzus faktorus. “Pirms gadiem, kad tapa valsts lēmums par fiksētu 1% pārvaldīšanas maksu, tas bija pamatots, jo Latvijas pensiju sistēma vēl tikai sāka uzņemt apgriezienus un tajā uzkrātais kapitāls bija neliels. Pēdējo 4 gadu laikā vien “Stabilitātē” uzkrāto līdzekļu apjoms ir dubultojies, un tas mums dod iespēju samazināt fiksēto maksu, jo pārvaldīšanas izmaksas nav augušas vienlīdz strauji. Tāpat mūsu lēmumu ietekmēja arī negatīvo procentlikmju faktors, kurš ir īpaši izteikts tieši konservatīvajiem plāniem, izdarot negatīvu spiedienu uz to atdeves rādītājiem,” skaidro Pēteris Stepiņš.

Saskaņā ar www.manapensija.lv datiem uz 2017.gada 9.maiju pensiju ieguldījumu plānam “Stabilitāte” ir 120 830 dalībnieki, kuri kopumā uzkrājuši vairāk kā 313 miljonus eiro.

Saistītās tēmas: PensijastabilitāteSwedbank

youtube icon
Abonēt youtube