ASV prezidentam Donaldam Trampam ir jārunā ar Irānu, kas, parakstot kodolvienošanos ar sešām pasaules lielvarām un pārvēlot prezidenta amatā mēreno Hasanu Ruhani, tiecas sadarboties ar pasauli, intervijā ziņu aģentūrai “Associated Press” atzina bijušais ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans.

Tramps ar savu naidīgo nostāju pret Irānu, arī dēvējot to par ienaidnieku un terorisma atbalstītāju, mieru Tuvajos Austrumos nepanāks, brīdināja Annans, norādot, ka šādu viedokli paustu arī pašam Trampam, ja būtu tāda iespēja.

Irāna ir “daļa no atrisinājuma” konfliktiem Tuvajos Austrumos, arī Sīrijā un Irākā, “un no šī fakta mēs nevaram izvairīties”, skaidroja Annans, kurš arī vada Nelsona Mandelas dibināto pasaules bijušo līderu organizāciju “The Elders” (“Vecajie”).

Ruhani pārvēlēšana Irānas prezidenta amatā ir “skaidra zīme, ka Irānas tauta vēlas miermīlīgas attiecības ar ārpasauli un tolerantāku sabiedrību pašu mājās”, teikts “The Elders” otrdien izplatītajā paziņojumā.

“Viņa pārvēlēšana nozīmē, ka visas [kodolvienošanos] parakstījušās puses turpinās strādāt labticīgi tā iemiesošanai pilnā apjomā,” teikts paziņojumā.

Tuvo Austrumu vizītes gaitā Tramps mudināja arābu valstis vienoties ar Izraēlu kopīgā opozīcijā pret Irānu. Vairums sunnītu arābu valstu tradicionāli bijušas naidīgas pret Irānu, kur vairums iedzīvotāju ir šiīti.

Tomēr Annans norādīja, ka Trampam savu pieeju Tuvajiem Austrumiem vajadzētu pārskatīt.

“Ir nepieciešami soļi, kas mazina spriedzi un sašķeltību, nevis soļi, kas sašķeltību padziļina,” viņš uzsvēra. “Mums ir jābūt ļoti uzmanīgiem attiecībā uz to, kādus soļus mēs speram un ko mēs sakām, jo vārdi var remdēt, tie var nomierināt, bet tie arī var provocēt un tie arī var uztraukt.”

Tā kā Tramps sacījis, ka varētu tikties ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu, Annans norādīja, ka “Irāna ir izrādījusi vairāk disciplīnas un atbildības nekā Ziemeļkoreja”.

Ja Tramps ir gatavs tikties ar Kimu, “es nesaprotu, kāpēc viņš nevarētu doties uz Irānu – valsti, kas, parakstot šo vienošanos, arī cenšas atvērties un tiekties pēc plašākās pasaules -, un to vajadzētu iedrošināt, nevis grūst pretējā virzienā”, norādīja bijušais ANO ģenerālsekretārs.

 


Attēls: flickr/Gage Skidmore

Saistītās tēmas: IrānaSarunasTramps

youtube icon
Abonēt youtube