Tuvojoties izlaidumu laikam, gatavojas ne tikai absolventi, meklējot skaistākos un svinīgākos tērpus, bet arī viņu draugi, radi un paziņas, meklējot piemērotākās dāvanas. Lai atvieglotu dāvanu meklēšanas pūliņus, tirdzniecības centrs Domina Shopping ir veicis aptauju jauniešu vidū, kurā noskaidrojies, ka starp iekārojamākajām dāvanām ir skaidra nauda (49%), ceļojumi (29%) un dāvanu kartes (23%). Bet, domājot par svētku tērpu izvēli, izteikts vairākums jeb 67% absolventu atzīst, ka tā iegādei plāno tērēt līdz 100 eiro.

 

Sapņu dāvanas

 

Lai arī skaidra nauda ir pirmā vēlamā dāvana, tomēr šogad, salīdzinot ar 2015. gadu (55%), absolventi par to sapņo nedaudz retāk (49%). Arī ceļojumus, kas ir ieņem otro vietu dāvanu topā, izlaidumā šogad vēlas saņemt mazāks absolventu skaits – 29% pretstatā 36% absolventu 2015. gadā. Savukārt dāvanu kartes ir nemainīgi saglabājušas savu popularitāti absolventu vidū – tāpat kā iepriekš, arī šogad tās labprāt saņemtu katrs ceturtais aptaujas dalībnieks (23%).

 

Interesanti, ka ceļojums kā vēlamā dāvana vairāk raksturīgs tieši ārpus Rīgas dzīvojošajiem absolventiem, kamēr rīdzinieki biežāk vēlas saņemt pasākumu biļetes, rotaslietas un grāmatas.

 

Daiļā dzimuma pārstāves vēlamo dāvanu sarakstā biežāk iekļauj ceļojumus, dāvanu kartes, pasākumu biļetes vai rotaslietas, kamēr puiši labprātāk saņemtu viedtālruņus un datorus. Salīdzinot ar 2015. gadu, kad tehnoloģijas vēlējās saņemt 24% absolventu, šogad tie ir tikai 15%.

Daļa absolventu izlaidumā sapņo saņemt arī spēkratus – motociklus vai automašīnas, kā arī noderīgas lietas sportam.

 

Puiši tērpiem plāno tērēt vairāk

 

Visbiežāk (39%) izlaiduma tērpa iegādei jaunieši plāno tērēt no 51 līdz 100 eiro. Bet kopumā summā līdz 100 eiro plāno iekļauties teju 70% absolventu. Gandrīz piektā daļa absolventu (18%) svētku tērpam ir gatavi tērēt no 100 līdz 150 eiro, savukārt 16% plāno tērēt vairāk nekā 150 eiro.

 

Interesanti, ka plānotie stiprā dzimuma pārstāvju tēriņi izlaiduma apģērbam ir ievērojami augstāki nekā meitenēm. Katrs otrais puisis svētku tērpa iegādei ir gatavs tērēt virs 100 eiro, kamēr šo pašu summu gatavas iztērēt tikai 17% jauno dāmu. “Tas, iespējams, skaidrojams ar to, ka meitenes izlaidumu plāno jau krietnu laiku pirms svinīgā notikuma, tāpēc tērpa aksesuārus un apavus iegādājas jau savlaicīgi, tādējādi mazinot tēriņus, tuvojoties svētku laikam. Kā arī vīrieši ir gatavi ieguldīt lielākus līdzekļus kvalitatīva uzvalka iegādei, kas tiem kalpos ilgāku pēc svinīgā notikuma,” skaidro Iveta Zvaigzne-Ālere, t/c Domina Shopping mārketinga direktore.

 

Topošie augstskolu absolventi izlaiduma tēriņos kopumā ir daudz piezemētāki, salīdzinot ar skolu absolventiem. Vairāk kā 100 eiro tērpa iegādei ir gatavi tērēt 41% skolu beidzēju, kamēr tikai 18% augstskolu absolventu plāno tērēt vairāk par 100 eiro.

 

Izlaiduma dāvanu tops

 

  1. Skaidra nauda (49%)
  2. Ceļojums (29%)
  3. Dāvanu karte (23%)
  4. Pasākumu, festivālu biļetes (20%)
  5. Viedtālrunis (17%)
  6. Dators, planšetdators (15%)
  7. Rotas, dārglietas (11%)
  8. Grāmatas (7%)
  9. Citas dāvanas (5%)
  10. Pārnēsājams mūzikas atskaņotājs (3%)
  11. Apģērbs, apavi (3%)

 


 

Saistītās tēmas: AbsolventiDāvanasTops

youtube icon
Abonēt youtube