Šoreiz stāstīšu par vīna lietošanu vakaros. Aizvien biežāk gan medijos, gan citur izskan pieņēmums, ka vīns vakaros pēc darba ir gana draudzīgs un veselību stiprinošs paņēmiens. Bet kā ir patiesībā?

Sākšu tomēr ar pamatideju – Latvijā ļoti liela daļa cilvēku, iespējams tas ir ģenētiski, iespējams – tie ir kādi sociālie apsvērumi, daudz biežāk kā citās valstīs pārvēršas par hroniskiem dzērājiem jeb alkoholiķiem.

Sāk ar vīnu vakaros, pēc laika organisms pieprasa lietot vairāk un beigās slimnīcā nokļūst cilvēks ar nodzertu sirdi, nodzertiem asinsvadiem, nodzertām aknām un aizkuņģa dziedzeri. Tādos gadījumos arī nekā palīdzēt vairs nevar un vienīgā ārstēšanās metode ir absolūta atteikšanās no alkohola, tajā skaitā no vīna vakaros.

Tātad, tas, ko vēlos uzsvērt, Latvijā ir ļoti liels procents cilvēku, kuriem es ar milzīgām bažām gribētu rekomendēt lietot vīnu vakaros…

Nelielā devā – ieteicams!

Ja jautājums ir tieši par glāzi vīna vakarā, tas nekaitēs, taču kas tur tālāk sanāks, diemžēl, paredzēt es nevaru.

Runājot par faktiem – zinātnē ir atklāts, ka neliela (šis ir kategorisks nosacījums!) alkohola deva katru dienu (es to saku ar lielām bažām!), ir tomēr veselību nostiprinoša lieta. Ne tik daudz kuņģa – zarnu trakta stiprinoša, bet sirds – asinsvadus un aknas nostiprinās gan. Nē, jūs nepārklausījāties, alkohols NELIELĀ devā ir aknu nostiprinošs līdzeklis un tie ir patiešām zinātniski pierādīti dati!

Attiecībā uz alkohola lietošanu vakaros pēc darba ir vairākas kļūmes, ko cilvēki pieļauj. Dažkārt viņi domā, ka pietiks tikai vakarā izdzert glāzi vīna, lai atrisinātu savas sirds, aknu vai asinsvadu problēmas. Nē, tā nav un nebūs. Tāpat būs jālieto papildus līdzekļi, kas paredzēti tieši šim mērķim vai jāietur diēta, ko noteicis ārsts. Tomēr alkohols NELIELĀ deva ir gana nostiprinoša lieta.

Sarkanā robeža!

Ko nozīmē alkohols nelielā devā? Sievietēm tas ir līdz 30 gramiem tīrā spirta un vīrietim – 40 grami dienā. Protams, ja, piemēram, dzerat 10% vīnu, šie grami ir jāpārrēķina, patiesībā sanāk diezgan prāva vīna glāze. Abi šie skaitļi – 30 un 40 grami ir sarkanā robeža, kuru pārkāpt nedrīkst.

Citkārt man ir bijuši pacienti, kas stāsta, ka pārnākot no darba, gribējis atlābināties un lietojis ļoti labas kvalitātes konjaku, aptuveni pusi pudeles. Tas ir daudz par daudz… Deva ir par lielu un orgānu bojājuma risks palielinās, lai arī tas ir labas kvalitātes alkohols.

Otra lieta – citi slavē baltvīnu, citi – sarkanvīnu. Atklāšu jums, kā ir patiesībā. Dati, par ko iepriekš runāju, kas ir zinātiski pierādīti, runā par alkoholu! Nevis tādu vai citādu vīnu vai konjaku. Tieši alkoholu! Tāpēc pēc būtības nav īsti starpības, vai vakarā pēc darba tiek izdzerta glāze vīna dzēriena, konjaka, baltvīna vai jebkā cita.

Tā kā alkoholu var lietot katru dienu NELIELĀ devā, ieteicamāk to glāzi vīna vai ko citu izdzert pie pusdienu galda, nevis vakarā.

Bet vienā jautājumā gan es būšu kategorisks – ja kaut nedaudz sākat just tendenci, ka alkohola devu parādās vēlme palielināt, šī īpatnējā ārstēšanās metode nekavējoties ir jāpārtrauc!

 

Saistītās tēmas: No Danilāna kabinetaveselībavīns

youtube icon
Abonēt youtube