Eiropas Savienība (ES) piešķirs 50 miljonus eiro apvienotā Āfrikas bruņoto spēku kontingenta izveidei cīņai ar islāmistiem Sāhelas zonā, pirmdien paziņoja ES augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni.

Līdzekļi domāti terorisma, pārrobežu noziedzības un nelegālās imigrācijas apkarošanai.

“Sāhelas reģiona stabilitāte un attīstība ir svarīga ne tikai Āfrikai, bet arī Eiropai,” uzturoties Bomako, uzsvēra Mogerīni, piebilstot, ka apsolītā finansiālā palīdzība tikšot saņemta tuvākajā laikā.

Mali, Mauritānija, Nigēra, Čada un Burkinafaso jeb tā dēvētā Sāhelas G5 martā vienojās izveidot 5000 vīru lielus kopīgu spēkus, kas sastāvētu no armijas un policijas vienībām.

Pirmdien Mali ārlietu ministrs Abdulaje Diops paziņoja, ka pirms dažām nedēļām Rijādā pieņemts lēmums šo kontingentu dubultot.

2012.gadā Mali ziemeļdaļu savā kontrolē sagrāba ar starptautisko teroristisko grupējumu “Al Qaeda” saistīti islāmistu kaujinieki.

Lai gan 2013.gada janvārī Francijas vadītas militāras operācijas rezultātā islāmistu spēki tika sakauti, Mali tuksnešainajos ziemeļu apgabalos islāma ekstrēmisti turpina uzbrukumus gan civilistiem, gan drošības spēkiem.

Kopš 2015.gada islāmistu uzbrukumi pārsviedušies arī uz valsts vidieni un dienvidiem. Tie sākuši ietekmēt arī kaimiņos esošo Nigēru un Burkinafaso.

 


Attēls: wikimedia

Saistītās tēmas: Āfrikas apvienotie spēkiSāhela

youtube icon
Abonēt youtube