Dzejnieks Jānis Peters nenoliedzami ir radījis vārdus daudzām dziesmām, kas ir tautā jau kļuvušas par mūsdienu folkloru. Bez viņa devuma nav iedomājamas populārākās maestro Raimonda Paula melodijas. Savukārt dzejnieks par aizvainojumu uzskata, ja kāds viņu dēvē par dziesmu tekstu autoru.

Jāņa Petera veikums pašmāju mūzikā ir nenovērtējams, teju katrai otrajai dziesmai klāt tiek rakstīts – teksta autors Jānis Peters. Tieši šī frāze dzejniekam šķiet kaitinoša un pat nedaudz aizvainojoša. “Es nekad savā dzīvē neesmu rakstījis tekstus dziesmām. Tā ir dzeja vai sliktākā gadījumā vārdi. Manuprāt no mūzikas būtu jāizskauž šis termins teksta autors. Tas skan tik vienkārši un nevērtīgi,” sarunā ar portālu RitaKafija.lv norāda Peters. Dzejnieks smaidot teic, ka ar dziesmu vārdiem ir vienmēr interesanti un kā viss izklausās beigās. Taču radošajā procesā netrūkst arī dažādu amizantu situāciju. Visjautrākie brīži, protams, saistās ar maestro Raimondu Paulu. “Mums ir raibi gājis. Atceros, kā es radīju vārdus “Dziesmai par pēdējo lapu”, tiesa sākumā viņa tā nesaucās. Es atnācu ar dzeju pie Raimonda, kas radīta šai melodijai. Viņš noraustīja plecus. Un atrūca, nu jā… nu nezinu… man liekas šī dziesma ir par kaut ko citu. Tā arī pamainīju nedaudz savu domu un radās īstie vārdi,” smaidot atminas dzejnieks.

Dziesmas ar Jāņa Petera vārdiem visa koncerta garumā varēs baudīt vienā no šī gada festivāla “Latvijas pērles” dienām. Tā būs veltīta tieši dzejnieka daiļradei. Un, izrādās, Peters pats ir diezgan aktīvi asistējis, kurām dziesmām vajadzētu izskanēt uz skatuves. Viena no dzejnieka pirmajām izvēlēm ir “Zilā”. “Ar šo dziesmu var sākt runāt par manas sadarbības sākumu ar Raimondu. Un viņā ir kaut kāds savā ziņā pat maģisks skanējums,” norāda Peters.

 

Foto: LETA

Saistītās tēmas: DzejaDzejnieksJānis PetersLatvijas pērles

youtube icon
Abonēt youtube